Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Пола милиона да се стигне до Трампа? Неозбиљно...

Пола милиона долара отвара врата Беле куће - најновија иницијатива српске дипломатије? Министар спољних послова Ивица Дачић сматра да тај новац обезбеђује пролаз до Доналда Трампа, пише Дојче веле.  

Дачић и Трамп (Фото: Јутјуб)

Кад све друго пропадне - сети се како да (узалудно) потрошиш још новца пореских обвезника, отприлике тако би се могла описати најновија идеја министра спољних послова Србије Ивице Дачића.

"А није да министар Дачић није пробао све што му је било на располагању: певао је високим званичницима иако певати не зна, причао је на енглеском иако енглески не зна, прилазио је Трампу са још увек неразјашњеним мотивима - неки кажу због аутограма, а сам Дачић тврди да је америчком председнику само показивао насловнице на којима стоји Трампе Србине! Када је све те напоре прекрио заборав, шеф дипломатије присетио се старог доброг лобирања. Према његовим речима, Србија би морала да издвоји неких 500.000 долара како би отворила врата Беле куће и добила прилику да се у сусрету с америчким председником избори за своје интересе око Косова", пише Дојче веле. 

Додуше, иако су српски медији у насловима навели да је реч о пола милиона долара, Ивица Дачић је у наставку изјаве нагласио да би то лобирање коштало од 50.000 до 150.000 долара месечно. Није објашњено колико месеци би трајало то лобирање, али у сваком случају, многи страни и домаћи политичари сматрају да смо већ ушли у сам финиш решавања косовског проблема. 

"Касно Ивица на Косово стиже"

- Наивно је веровање да ће неко викнути Отвори се Сезаме, а да ће то Србији отворити врата Беле куће и да ће се онда решити сви проблеми - стиче за ДW спољнополитички коментатор Бошко Јакшић. 

- Историјат таквих напрора, најпре са српским кокусом у Америци, а затим са појединим лобистима који су било задужени за промоцију српских интереса, завршили су се с доста бачених пара и са никаквим резултатима. Тако да, сада очекивати да је пола милиона долара начин да се брзо дође до Доналда Трампа, у најмању руку је неозбиљно - оцењује Јакшић. 

"Касно Ивица на Косово стиже", тако ову вест коментарише Наим Лео Бешири, директор Института за европске послове. 

- Лобирање јесте легитимна ствар, али мислим да се о томе прекасно размишља. Не знам да ли би чак и два милиона евра месечно направило неку разлику када је реч о односима Србије и САД, односно у ставовима великих сила о Косову. Зато и ово видим као неки очајнички потез - каже Бешири, који такође скреће пажњу на последице које овакви потези могу имати и на односе са ЕУ. 

- Са једне стране вам је ЕУ стратешки циљ, и она заправо води тај дијалог Београда и Приштине. На неки начин ово значи да ви нисте задовољни како то иде са ЕУ, па сада покушавате да ангажујете лобисте у Вашингтону како бисте променили став Вашингтона. То може изнервирати и званичнике у ЕУ - упозорава Бешири и наводи да "јавност пре свега мора знати шта је уопште српска позиција око Косова". 

- Ми то заиста још увек не знамо. Уколико би неко и лобирао за Србију у Вашингтону, морало би се знати за шта се лобира? Да ли је то Косово унутар Србије, да ли се залажемо за људе, за институције, за људска права и животни стандард тих људи, или нас занимају само границе и територије - пита Бешири. 

Прочитајте ОВДЕ какве везе има Србија са рушењем Шенгена и Иранцима?

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

А овако је изгледао сусрет Дачића и Трампа прошле године.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА