Најновије

РУСИЈА ИЗНЕЛА ДОКАЗЕ: Хемијско оружје у Сирији производили милитанти, опрема – америчка!

Хемијско оружје у Сирији правили су милитанти, а опрему која је била неопходна за израду тог наоружања произведена је у земљама западне Европе, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Хемијско оружје (Фото: Јутјуб)

Како је рекла, та опрема за производњу хемијског оружја пронађена је у Думи – реч је о професионалној опреми којом су милитанти производили високотехнолошке експлозивне направе помоћу хемијских супстанци попут хлора и иперита.

„Постоје докази који заслужују да данас о томе говоримо, али и да их покажемо. Ово што видите је опрема коју су милитанти и терористи користили. Пронађено је у граду Думи“, рекла је она.

Са друге стране, начелник руских оружаних снага за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту Игор Кирилов прецизирао да је реч о високотехнолошкој експлозивној направи ТЕН.

Према његовим речима, одређене компоненте за ту направу, пре свега када је реч о ипериту, произведене су у Европској унији и у Северној Америци.

Поред тога, истакао је Кирилов, на територији Сирије која је ослобођена од терориста пронађено је и око 40 тона отровних супстанци које су се налазиле у хемијским лабораторијама и складиштима.

„Власти Сирије су у више наврата тражиле од Организације за забрану хемијског наоружања да пошаље стручњаке на места где су пронађене ове супстанце, али нико се никада није појавио уз образложење да ситуација није довољно безбедна“, истакао је он.

Инсценирано коришћење хемијског оружја у Хан Шејхуну

Истовремено, Министарство одбране Русије оптужило је „беле шлемове“ да су 4. априла прошле године у Хан Шејхуну у Сирији извели провокацију са наводном употребом хемијског оружја, али том приликом искоришћена је слабија бомба, указао је Кирилов.

Како је рекао, провокатори су намерно убацили супстанцу сарин у узорке који су послати истражној комисији како би се потом оптужиле сиријске власти.

„Кратер који је настао услед експлозије је доказ да се бомба налазила на земљи и да није бачена из ваздуха. Морам да скренем пажњу и да је до краја истраге тај картер зацементиран“, указао је Кирилов и оценио да су сви видео-снимци, на којима се виде људи у близини кратера без заштите дисајних органа, говоре о томе да сарин није коришћен, јер у супротном они не би преживели.

Прочитајте ОВДЕ зашто су руски генерали у шоку због нечег у Сирији.

Извор: rs.sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

А пре два месеца западни медији су извештавали…

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА