Најновије

ДАН ОДЛУКЕ: Очи Турске упрте у Ердогана

У Турској се одржавају ванредни председнички и парламентарни избори, на којима може да гласа 56 милиона бирача и своје листиће убаци у 180 000 гласачких кутија.

Ердоган (Фото: Јутјуб)

Биће то и први избори одржани у ванредном стању, уведеном у тој земљи након покушаја државног удара, у јулу 2016. као и након што се 16. јула прошле године народ на референдуму изјаснио о увођењу председничког система вођења државе.

Фаворит за председника је актуелни шеф турске државе, Реџеп Тајип Ердоган, који је безмало 16 година побеђивао на свим изборима на којима је учествовао. 

Познаваоци прилика тврде да је политички јаз у Турској данас већи него икада пре, а ако Ердоган победи на председничким изборима, верује се да ће то бити врхунац његове политичке каријере. 

Уколико, међутим, у недељу Ердоган не победи на изборима за председника у првом кругу и буде приморан да иде у други круг, то би могло да остави велику мрљу у његовој успешној каријери, сматрају аналитичари. 

У дугој политичкој каријери Ердоган је претрпео огромну трансформацију, од 2004, када га је белгијски Јуропијен војс прогласио "Европљанином године", он се претворио у своју сушту супротност, а његови критичари и пре свега опозиција упозоравају на његову ауторитарност. 

Ауторитарност и окретање од Европске уније, критикује и све више европских званичника, који Ердогана оптужују да намерно кочи приступне преговоре, док сам Ердоган тврди да Турска већ пет деценија чека пред вратима ЕУ и да је турски народ уморан од бескрајних преговора о чланству. 

Турци су званично "добили" амерички Ф-35, али су им Американци направили велику зврчку, више ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА