Најновије

ДАЧИЋ: Очекујемо данас још једно повлачење признања Косова!

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже за РТС да је од националног интереса да се питање Космета реши и да због тога претње које су упућене председнику Вучићу наносе штету Србији. Истиче да му је руски колега Сергеј Лавров рекао да Владимир Путин на јесен стиже у посету Србији.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Ивица Дачић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да га претње упућене председнику Вучићу не изненађују, ако се има у виду да та сатанизација свих који учествују у Бриселском дијалогу, каже, траје годинама.

"Амфилохије је упокојио владу и после потписивања Бриселског споразума. Постоји висок степен не само мржње него и једног ирационалног лудила које постоји око нас по том питању. Питање Косова није питање које треба да остане у енциклопедијама и уџбеницима, већ је то проблем Срба који тамо живе, али и целе Србије. Од националног интереса је да се то питање реши. Овакве претње у том смислу не само да немају користи већ и наносе штету Србији", објашњава Дачић.

Додаје да је јуче дошао из Москве где је имао добре разговоре са руским колегом Сергејем Лавровим и најближим сарадником Шојгуа.

"Када је реч о Путину, Лавров ми је рекао да руски председник на јесен долази у Србију. То је важна вест и важна ствар, јер је Русија важан савезник Србије по питању Косова", каже Дачић.

Истиче да га је Лавров питао како је било у Бриселу и да ли постоји напредак у разговорима.

"Руског колегу сам упознао са најновијим стварима и питао ме је како иду разговори. Поновио је још једном да је Русија спремна, ако се формат прошири, да учествује у њему и да ће наставити да подржава Србију", додаје Дачић.

"Желимо да извучемо најбоље могуће за Србију"

Напомиње да се формат вероватно неће мењати али да ће разговори можда бити интензивнији.

"Следеће године истиче мандат европским званичницима и они желе да се ова питања до тада реше ако могу, али се ништа није поменило у ставовима", сматра Ивица Дачић.

Каже да Србија зна шта су њени ставови.

"Ја сам са Вучићем шест година у Бриселском дијалогу и знам шта смо причали и шта причамо и све је у интересу Србије. Ми желимо да извучемо најбоље могуће за Србију и могуће је ако Запад изврши притисак на приштинску страну", објашњава Дачић.

Истиче да му је Пацоли пред свима у Бриселу, рекао: "Немој да ми квариш посао", у смислу, како каже, повлачења признања појединих држава.

"И морам да кажем да ћу данас имати још једну вест. У последњих неколико месеци четири државе су повукле признање, пре пар година још једна, а данас ће бити и шеста", поручује Дачић.

Објашњава да онај ко каже да је касно за поделу Космета је или против поделе или не зна какво је стање у којем се налазимо или можда жели ратом да то вратимо.

Каже да према подацима које имамо, а који су јавни, лобирање кошта између 50.000 и 150.000 долара месечно.

"То подразумева стварање бољег имиџа и комункацију са онима који одлучују. Косово је ангажовало француску и америчку агенцију", каже Дачић.

Сматра да би, по том питању, требало охрабрити председника Вучића.

"Нисмо ваљда једина земља која то неће да користи", пита се Дачић.

Американци траже хапшење Гурија, више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић о томе да ће још једна земља данас повући признање Косова

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА