Најновије

Додик: Отму Косово, па причају да нема промена границе!

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се кандидује за члана Председништва БиХ да би у Сарајеву ојачао позицију РС.

Mилорад Додик (Фото: Правда/Јутјуб)

„Идем у Сарајево да ојачам снагу Републике Српске и у мојим ставовима неће бити никаквих калкулација. Све што будем радио биће руковођено интересима РС и српског народа. Одлазак у Сарајево не значи никакву промену моје политике“, рекао је Додик за „Политику“.

Подсетивши да у Уставу БиХ пише да је она састављена од два ентитета и три конститутивна народа, Додик каже да Босна која покушава да се надреди Бањалуци никада неће успети, те да ће се све време борити против тога.

„Међународни фактор скрнави начин одлучивања, на то ће морати да забораве. Разуме се, не доводим у питање сарадњу с владама, државама и амбасадорима, али у новом филму неће гледати да ће да одлучују у име било кога“, рекао је Додик.

Он сматра да за БиХ нема важнијег питања него да се „ослободи протектората“ и додаје да су сви предлози и радње Канцеларије високог представника били уперени против српског националног интереса у БиХ.

Додик каже и да би најбољи однос Сарајева и Бањалуке био да се разиђу и да свако има своју државу.

„Но, морамо да се патимо и патићемо се, наравно, јер мир нема цену. Трпљење шиканирања Срба у БиХ може да се оправда само очувањем мира. Свака дестабилизација коју направи Сарајево створила би услове да РС може да размишља о свом статусу“, рекао је он.

На констатацију да је његова порука о јединству Србије и РС усталасала ситуацију и да је уследио одговор да је архитектура граница на Балкану завршена, Додик каже да треба афирмисати принцип права народа на самоопредељење, а да границе нису богомдане.

„Они отму Косово од Србије, нас усмере у неуспешну БиХ и онда причају како нема промене границе. Наравно, то треба препусти историји и времену, у овом тренутку делује да нема промене. И не тражим да се границе насилно мењају, већ кроз договор између народа. И констелација односа ће се мењати, свет није исти као пре десет година, видећемо шта ће бити за наредних десет“, поручио је Додик.

Суморна предвиђања Лазанског о будућности Македоније читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Југослав Петрушић о Американцу који је, по њему, највећи противник Србије.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА