Најновије

ПОЧЕО УДАР САБЉЕ: 18.000 НАТО војника пред границама Русије!(ФОТО/ВИДЕО)

У Пољској и у балтичким земљама почињу војне вежбе "Удар сабље" на источном крилу Северноатланске алијансе у којима учествује око 18.000 војника из 19 земаља, углавном чланица НАТО. Маневри ће трајати од 3. до 15. јуна.

НАТО војници (фото: јутјуб)

Сједињене Америчке Државе (САД) командују мултинационалним НАТО батаљоном у Пољској док су Канада, Велика Британија и Немачка на челу сличних батаљона распоређених у суседним балтичким земљама, Летонији, Литванији и Естонији где се одржавају маневри.

Агенција Франс Прес (АФП) објавила је да се вежбе одржавају у тренутку када је Појска наговестила да разматра предлог да буде домаћин сталном контингенту америчких трупа, као што су то урадиле Немачка и Италија од другог светског рата.

Павел Солоч, шеф бироа за националну безбедност у пољском Председнштву рекао је да се према документу који се припрема у Миниситарству одбране помиње сума од 1,5 до две милијарде долара које би његова земља могла да потроши учествујући у трошковима стационирања једне америчке оклопне бригаде.

Америчка војска је у мају 2017. године успоставила нови командни штаб у Пољској одакле управља над 6.000 војника распоредјених у оквиру операција НАТО и САД у региону.

Ради учвршћивања својих војних веза с Вашингтоном Пољска је у марту потписала уговор за куповину америчког антиракетног система Патриот а 4,75 милијарди долара (3,8 милијарди евра).

ОВДЕ погледајте ко је објавио рат Америци.

Извор: слободна европа/ АФП

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА