Најновије

ЦИА РЕГРУТУЈЕ ШПИЈУНЕ ЗА РУСИЈУ! Траже се Американци са знањем страних језика

Америчка Централна обавештајна агенција објавила оглас на Твитеру преко ког тражи држављане САД са факултетском дипломом, али је услов да говоре руски језик, пишу на њему и преводе с њега.

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) регрутује шпијуне за Русију. Та агенција је на свом званичном Твитер налогу објавила да тражи америчке држављане са факултетском дипломом, али је услов да говоре руски језик.

Путинови противници

Оглас садржи фотографију мушкарца који држи транспарент са руским натписом: "Да ли говорите руски". Текст огласа на енглеском гласи: "Све је у вашем знању! Знате ли руски? Да ли сте држављанин САД са факултетском дипломом? Желите ли да служите својој земљи?" Испод тога је наведено да сви заинтересовани треба да посете сајт ЦИА, одељак за запошљавање, чији је линк постављен.

Како ЦИА на свом сајту наводи, тренутно јој је приоритет запошљавање кадрова који знају стране језике.

- Способност кандидата да говоре стране језике, читају на њима и преводе са њих, уз додатно разумевање културних разлика, витална је за мисију ЦИА. Зато што обавештајни приоритети могу да се промене, па неке земље и њихови језици могу постати неопходни, ЦИА мора да има запослене са знањем страних језика како би се изборила и са тренутним националним безбедносним захтевима и потенцијално новим мисијама - објашњено је на сајту ЦИА.

Званичници те америчке шпијунске агенције на крају позивају све заинтересоване са потребним знањем да допринесу заштити Америке.

Правник и члан Јавне коморе Русије Иља Ремесло сматра да би наведени посао у ЦИА био идеалан за Леонида Волкова, шефа изборног штаба Алексеја Наваљног, великог противника председника Владимира Путина.

- Питајте Леонида Волкова. Он се тренутно налази на студијама на Јејлу, говори руски и мислим да жели да служи вашој земљи - навео је

Све је у вашем знању! Знате ли руски? Да ли сте држављанин САД са факултетском дипломом? Желите ли да служите својој земљи?

Ремесло у коментару испод твита ЦИА.

С друге стране, Твитер оглас су многи на тој друштвеној мрежи исмејали. Велики број Руса иронично је навео да би радо радио за ЦИА, али им је жао што немају америчко држављанство. Неки су писали да би им чак добро дошао посао током лета, те су питали је ли могуће привремено запослење. Грађани САД су се шалили да добро познају руску вотку и интересовали су се да ли је то довољна препорука да се јаве за посао.

Слаће их и у ЕУ

Без обзира на то што је оглас ЦИА извргнут руглу на Твитеру, стручњаци кажу да то представља улазак у нову фазу "хладног рата".

- Америка и СССР, односно Русија, имају дугу историју регрутовања држављана из противничке земље за шпијунске послове. Овај оглас подсећа на време Хладног рата, кад су шпијунске активности биле на врхунцу. Агенти су били убацивани у друштво, па чак и у институције, и на тај начин су обезбеђивали вредне податке за своју земљу - објашњава бивши оперативац ЦИА Џо Халеган.

Према његовим речима, регрутовање Путинових противника у САД вероватно ће убудуће постати пракса.

- С обзиром на то да Америка протерује руске дипломате и обрнуто, можемо очекивати да се шпијунске активности повећају. Председник Доналд Трамп, истовремено, губи савезнике по свету, укључујући и ЕУ, те није искључено да ће чак и у Европу, у земље које су некад биле чврсти савезници САД, слати своје шпијуне - каже Халеган.

Путин завео контрасанкције Америци, више о томе ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин као агент КГБ-а

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА