Најновије

ЈЕДНА ДРЖАВА РАЗВИЈА МОДЕРНО ОРУЖЈЕ, ИМА 50 ТЕСТОВА ГОДИШЊЕ: Неће да заостаје за САД и Русијом, стручњаци у страху од новог сукоба (ВИДЕО)

Док се Кина, САД и Русија надају да ће њихови програми нуклеарног наоружања деловати као средство одвраћања потенцијалних претњи, стручњаци упозоравају да би ескалирајућа трка у наоружању могла да повећа могућност избијања сукоба који би могао значити крај света, пишу британски медији.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

У новом извештају Кинеске академије физике наводи се како су кинески научници извели 200 лабораторијских експеримената између септембра 2014. и децембра 2017. То значи да је у просеку годишње изведено око 50 експеримената, који у лабораторијским условима симулирају комплексну физику нуклеарне експлозије. Поређења ради, амерички научници су спровели 50 таквих експеримената између 2012. и 2017, у просеку 10 годишње, показују извори из Националне лабораторије Лоренс Ливермор.

Амерички, кинески и руски стручњаци утркују се у развоју што мањих нуклеарних глава које би уједно омогућиле и што прецизније ударе. Но стручњаци кажу како би стварање прецизнијих нуклеарних пројектила можда уклонило страх од њиховог коришћења.

“Коришћење малених нуклеарних бојевих глава само ће довести до коришћења већих”, рекао је кинески морнарички стручњак Ли Ђие, који је додао да иако Кина вероватно неће користити такво оружје, ипак је морала да их развије како не би заостајала за америчким и руским програмима. “Ако друге државе буду користиле нуклеарна оружја против нас, морамо узвратити. То је вероватно разлог зашто научници развијају нова оружја.”

Како међународни прописи спречавају тестирања правог нуклеарног наоружања, већина држава спроводи напредне симулације како би проучила својства својих уређаја. Током експеримената снажан гасни пиштољ испали пројектиле у материјале од којих се израђује оружје у лабораторије. Сваки удар симулира екстремну топлоту, притисак и ударне таласе настале у правој нуклеарној експлозији али на далеко мањој скали. Затим се проучавају ефекти удара па се појачавају како би се боље разумели учинци нуклеарних пројектила и другог оружја.

Иако је Кина предводник оваквих експеримената с гасним пиштољем, САД вероватно још увек воде у укупној трци наоружања, сматра један стручњак. САД су наиме детонирале преко 1.000 нуклеарних бојевих глава између 1945. и 1996. Када је потписана УН-ова забрана о нуклеарном тестирању, Кина је с друге стране спровела само 45 таква тестирања од 1964., па поштено заостаје за САД-ом у правим нуклеарним експериментима.

Србија послала војску и жандармерију на Јариње, појачане котроле, нико не зна шта се дешава. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Дејли мејл

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА