Најновије

САД ће кажњавати непослушне европске фирме због пројекта „Северни ток 2“

Бела кућа је на ивици увођења казни компанијама које се баве изградњом гасовода "Северни ток 2", а путем којег ће се руски природни гас испоручивати у Немачку преко Балтичког мора.

Трамп (Фото: Синхуа)

Влада САД планира да санкционише европске компаније које су се придружиле пројекту гасовода, а који води руски државни енергетски гигант "Гаспром", саопштила су три извора блиска администрацији Доналда Трампа часопису "Форин полиси".

Поред "Гаспрома", у пројекту су немачке енергетске фирме "Винтершал" и "Унипер", француска мултинационална компанија "Енџи", британско-холандски нафтни и гасни гигант "Ројал дач шел" и аустријска енергетска компанија "ОМВ".

"Неће презати ни од чега да блокирају `Северни ток2` ", рекао је један од извора, позивајући се на кључне личности у садашњој администрацији Беле Куће.

На почетку, европски партнери "Гаспрома" планирали су да постану акционари у компанији "Северни ток 2 АГ", а који је регистрован у Швајцарској. Међутим, Канцеларија за заштиту конкуренције и заштите потрошача - пољски надзорни орган за заштиту конкуренције, блокирао је предложено заједничко улагање између "Гаспрома" и европских компанија у 2016. години.

Спор је решен кроз финансијски аранжман. Европски партнери су понудили зајмове за пројекат уместо заједничког улагања у складу са законодавством и регулаторима. "Гаспром" је добио две милијарде евра за изградњу петине гасовода.

Пројекат "Северни ток 2" обухвата изградњу два крака гасовода који ће од Русије ићи до обале Немачке преко Балтичког мора. Пројекат је одобрен од стране Немачке и Финске, а предвиђено је да се годишње доставља 55 милијарди кубних метара руског природног гаса европским купцима. Очекује се да ће почети са радом 2019. године.

Пројекту су се снажно успротивиле неке европске државе, укључујући Украјину, Пољску и балтичке земље. САД су такође против изградње гасовода, тврдећи да пројекат поткопава енергетску безбедност ЕУ и САД.

"Све је на столу. Администрација предузима целокупни владин приступ за заустављање пројекта `Северни ток 2` ", наводи извор.

Прошлог лета, Конгрес је одобрио закон који омогућава Белој кући да уведе казнене мере против учесника енергетског пројекта.

"Постало је јасно да компаније које раде у руском сектору извоза гаса послују у линији пословања која носи ризик од санкција", саопштио је портпарол Стејт департмента.

Нервира вас што Путин не узвраћа на сваки ударац САД и не пошаље им бар једну “нуклеарку”! Који су тајни разлози прочитајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је Доналд Трамп одгурнуо Марковића

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА