Најновије

ОКРЕНУЛИ ЛЕЂА СРБИЈИ И РУСИЈИ: Од сада НАТО брани црногорско небо и море!

Ваздухопловне снаге Италије и Грчке, у сарадњи са Војском ЦГ, од јуче штите црногорско небо и море. Неће бити додатних финансијских обавеза осим већ предвиђених буџетом Алијансе.

НАТО у Црној Гори (Фото: Министарство одбране Црне Горе)

Црногорско небо и море су од јуче под заштитом ваздухопловних снага НАТО. Три грчка и два италијанска пресретача, у сарадњи с ваздухопловством Војске Црне Горе, почели су редовно да патролирају црногорским ваздушним простором, спремни да га у сваком тренутку, ако затреба, заштите. Поводом прве годишњице чланства Црне Горе у НАТО и почетка заштите њеног неба, као и мора, на војном аеродрому Голубовци организована је показна вежба приземљења "летелице-уљеза", чију улогу је имао авион Владе Црне Горе у коме су били министар одбране Предраг Бошковић и представник Алијансе.

- Наше небо и море су од данас заштићени. Окренули смо се будућности и Црну Гору довели до нивоа који представља нови квалитет живота, нови сигурносни аспект - казао је министар Бошковић, захваливши челницима НАТО, који су, како је оценио, препознали шта је све Црна Гора урадила.

Представник италијанског ваздухопловства генерал-мајор Силвано Фригерио казао је да ће, имајући у виду да Црна Гора нема довољно ваздухопловних капацитета, снаге Италије и Грчке спроводити и реализовати ову мисију како би се осигурао јединствени стандард безбедности ваздухопловног простора у оквиру области и одговорности врховне савезничке команде за Европу.

Министарство одбране је саопштило да је мисија заштите ваздушног простора један од најзначајнијих облика директне користи чланства Црне Горе у НАТО. Наводи да ће, имајући у виду ограничене сопствене капацитете, Црна Гора добити од савезника подршку у заштити ваздушног простора, управо кроз мисију НАТО, која је неборбеног карактера.

- Црна Гора неће имати никакве додатне финансијске обавезе осим оних које су већ предвиђене заједничким буџетом НАТО. Мисија заштите ваздушног простора обезбеђује интегритет ваздушног простора држава савезница и њихову сталну заштиту патролирањем у оквиру НАТО интегрисаног система ваздушне и ракетне заштите - истичу у ресорном министарству. - Од 2009. авиони Италије и Грчке штите ваздушни простор Албаније, а од данас и ваздушни простор Црне Горе. Од 2015. Белгија, Холандија и Луксембург заједнички штите своје ваздушне просторе.

Из НАТО је још раније послата порука да је чување интегритета ваздушног простора Алијансе задатак колективне одбране и да то није одговор на било коју специфичну претњу, већ основни начин на који НАТО обезбеђује своје чланице.

Поручник реморкера Морнарице ВЦГ ПР-41 "Орада", са 20 чланова посаде, учествује на НАТО вежби "Адрион Лајвекс", која се од 4. до 13. јуна одржава у Албанији. Поред црногорског ратног брода, у вежби учествују и албански и италијански патролни бродови, као и ракетне топовњаче Хрватске и Грчке.

Министар одбране Предраг Бошковић посетио је са в. д. начелника Генералштаба ВЦГ бригадним генералом Илијом Даковићем амерички носач авиона "Хари Труман", који се тренутно налази у међународним водама испред црногорске обале.

Поцепао НАТО заставу

Лидер Праве Црне Горе Марко Милачић, на годишњицу чланства Црне Горе у НАТО, поцепао је заставу те алијансе.

- Желим једним скромним чином да НАТО и њиховим марионетама у Црној Гори честитам годишњицу њихове љубави - поручио је Милачић пре цепања заставе на конференцији за новинаре његове странке.

У Србији се формира “Клуб 100” који има за циљ да против воље грађана увече Србију у НАТО, више о томе ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

НАТО ловци од сада “чувају” Црну Гору

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА