Најновије

ШИПТАРИ ПРИЗИВАЈУ РАТ! ДАЧИЋ УПОЗОРАВА: Праве Велику Албанију а Запад ћути, какво још зло треба да се деси?!

Стварање царинске уније између лажне државе Косово и Албаније, односно фактичко укидање границе последњи је и до сада најозбиљнији корак који води ка стварању 'велике Албаније'! Брисел и Вашингтон под хитно морају да реагују јер, ако наставе да ћуте као до сада, биће потпуно јасно да немају ништа против овог злочиначког пројекта!

Дачић (Фото: Јутјуб)

Ово поручује шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који наглашава да је потпуно недопустиво то што међународна заједница ни једном једином речју није осудила последњу скандалозну одлуку парламента у Приштини.

Корак по корак

Косовски посланици усвојили су у среду споразум о обједињавању царина Косова и Албаније. Ова одлука је, наглашава Дачић, уследила после низа других незаконитих одлука којима се утире пут стварању такозване велике Албаније.

- Ако их је икада и било, сада су све маске пале! Потпуно је очигледно да Албанци раде на остварењу свог националистичког сна и сада већ отворено стварају 'велику Албанију'! Одлука о јединственим царинама јесте само последња таква одлука у низу. Сетите се да су недавно укинули контролу на граници између Косова и Албаније, баш као и роминг. Не знам шта још треба да се догоди и какво зло је неопходно да се деси да би Брисел и Вашингтон реаговали и осудили их!? Ево, видите да ЕУ и САД сада ћуте, иако је од одлуке о укидању царина прошло више од 24 сата. Настави ли се та тишина, биће потпуно јасно да они немају ништа против овог злочиначког пројекта. А не морам ни да вам причам колику опасност по мир на Балкану, али и у читавој Европи, представља 'велика Албанија' - истиче Дачић и додаје да ће Србија, уз помоћ и подршку својих традиционалних савезника, уложити максималне дипломатске напоре да спречи такве албанске претензије.

- Наши пријатељи на Западу не би смели да забораве да Албанци неће само Косово и само јужни део централне Србије, него хоће и Грчку до Солуна, Македонију до Скопља и Црну Гору до Подгорице. Свако ко мисли да је тај пројекат 'велике Албаније' могуће користити и контролисати грдно се вара. Тај злочиначки пројекат могао би лако да изазове и рат у целој Европи - упозорава шеф дипломатије.

И директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић оцењује да је последњим потезом Приштина практично потврдила постојање "великоалбанске уније".

- Овај потез Приштине противан је Резолуцији 1244, као и свим другим међународним правним документима. Председник Србије Александар Вучић раније је предлагао стварање балканске царинске уније, како би државе боље економски сарађивале, али је Приштина то одбила. Сада видимо зашто. Зато што је све време желела етнички чисту великоалбанску царинску унију - навео је Ђурић и такође упозорио на ћутање међународне заједнице:

- Запад још једном није реаговао, иако би таква врста рецепта, коју примењује Приштина, могла врло лако да дестабилизује читав Балкан!

Шта би обухватала 'велика Албанија'

Поред Албаније и Косова, "велика Албанија" би обухватала територије Црне Горе, Србије, Македоније и Грчке.

У њен састав би, по плану албанских фашиста, ушли Улцињ, Плав, Рожаје и Подгорица (Црна Гора), затим читаво Косово, Прешево, Бујановац, Лесковац, Врање и Прокупље, западна Македонија и Скопље, као и део Грчке до града Јањине и острво Крф (Грчка).

Шта је све до сада урађено

-Укинута контрола путника на прелазу са Косова у Албанију

-Укинут роминг за мобилну телефонију између оператера на Косову и Албанији

-Изграђен аутопут дуг 137 километара који повезује Приштину и Тирану

-Заједничке седнице две владе одржавају се годинама уназад

-Имају потписану и Декларацију о стратешком партнерству

-Постоји електронска размена документације за транзитно кретање робе

-Прошле године на Косову први пут званично прослављен Дан албанске заставе

-Усвојили споразум о обједињавању царина Приштине и Тиране.

Све је спремно за почетак фудбалског спектакла. А шта је Путин поручио пред почетак Мондијала погледајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић на седници Савета безбедности УН о Косову

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА