Најновије

САВЕТУЈЕМ ИМ ДА СЕ НЕ ИГРАЈУ...: Дачић одговорио Албанцима са југа Србије

Основни камен спотицања између Срба и Албанаца је питање Косова и Метохије, а Србија сматра да је пут дијалога императив у тражењу решења за све проблеме и конфликте, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић.

Ивица Дачић (Фото: Синхуа)

Дачић је навео да је позиција Владе и председника Србије врло транспарентна и уперена на постизање циља, а то је очување и промовисање мира и стабилности.

Реаговао је на акцију хапшења пет особа код Гњилана, истичући да је то "реакција на то што су се Срби повукли из неких безбедносних структура које Приштина жели да прави под патронатом неких западних земаља стварајући тиме нуклеус за неку нову косовску војску коју желе да формирају.

"Тиме покушају да представе да ето и Срби то подржавају. То је реакција јер су наводно ове реакције уследиле јер су ти људи претили", сматра Дачић. 

Коментаришући изјаву Беџета Пацолија да "нико није повукао признање Косова", Дачић је одговорио да не зна како да му објасни неке ствари.

"Шта да му покажем? На крају ми је дошло да му дам ове ноте, јер каже да није добио ниједну. Морам да вам кажем да ми нисмо добили ниједну ноту од земаља које су признале Косово", рекао је Дачић.

"Чврсто смо опредељени да заједнички радимо са свим заинтересованим странама, спремни смо да разговарамо о свим питањима како би се омогућио свестрани напредак. Сматрамо да је свим народима и заједницама потребан мир и стабилност у региону и њихов убрзани економски опоравак. Стога је настојање Србије да се заједно са другим земљама што скорије интегрише у ЕУ", рекао је Дачић.

Према његовим речима, Србија мора да буде кључни актер у стварима које се ње тичу, јер само тако може да заступа и брани своје националне интересе, своја легална и легитимна права.

"Учешће Србије у разговорима није нимало лако, пуно је отпора и непредвидивих препрека. Међутим, поента и није у проналажењу брзих и лаких решења, у стихијском препуштању или прихватању минимализма", рекао је Дачић и додао да Србија своју спремност да учествује у разговорима манифестује увек и свуда, константно обнављајући напоре да у поступку медијације ЕУ дође до компромиса са албанском заједницом на Косову и Метохији.

Говорећи о унутрашњем дијалогу о КиМ у Србији, Дачић је рекао да је то израз великог демократског капацитета друштва, као и потребе тражења адекватног решења уз избегавање фрагментиране позиције.

"Зато сврха унутрашњег дијалога није долажење до простог збира различитих идеја и погледа, већ шанса за сагледавање читавог спектра могућих солуција и кристалисања ставова наше земље. Последично, унутрашњи дијалог је довео до пораста кредибилитета Србије у европским и светским оквирима", рекао је Дачић.

"Територије и жене увек биле разлог великих сукоба"

Дачић каже да је Србија спремна за компромис са Косовом, али да Приштина, верујући да је то завршена ствар, нема импулс за то.

Дачић је подсетио да је он са Хашимом Тачијем започео дијалог у Бриселу. 

Када су се срели код Кетрин Ештон, то јавност није знала док нису објавили слику, то је била историјска вест, а данас, каже Дачић, није. 

"Приштина мисли да је то све већ решено и немају импулс за компромис. Ми верујемо да можемо да идемо у правцу компромиса, али без једностраних аката", истиче.

Како каже, кад је реч о Косову, углавном постоје два става - да је Косово независно и да је део Србије, а, истиче, живот је негде између. 

"Проблем је и политичка нестабилност на Косову, док код нас то није случај. На Косову сви траже алиби да се нешто не спроведе", констатовао је министар.

Нама није интерес да блокирамо албански народ, истиче Дачић, али немојмо да потцењујемо питање територије.

"Територије и жене су увек биле разлог великих сукоба. Морамо да уважавамо легитимне интересе и једних и других", каже Дачић додајући да је цела борба на Косову била за територију и стварање државе, а не за демократске вредности.

Дачић додаје да нема отворених притисака на Србију да призна Косово, али да не можемо да уђемо у ЕУ ако нека земља не да своју сагласност.

"Ако Приштина не буде спремна за компромис, визна либерализација је можда нешто највише што Косово може да добије од ЕУ", закључио је Дачић.

"Досадашњи резултати дијалога у Бриселу нису задовољавајући"

Када је реч о разговорима у Бриселу, Србија има довољно политичког сензибилитета да осети моменат решавања питања Косова и Метохије и да сву своју енергију и снагу уложи у правцу постизања компромиса, како се не би пропустила историјска прилика за договор са албанском заједницом, навео је министар.

Додао је да се Београд снажно залаже за дијалог са Приштином, сматрајући да преговарачки процес нема алтернативу. 

"За разлику од неких наших западних партнера, не гледамо на питање Косова и Метохије као на решену ствар, већ да се само кроз дијалог може доћи до решења. Приоритет деловања Србије представља опстанак и поштовање права српске заједнице, њен економски развој, очување културне баштине и имовине Српске православне цркве на Косову и Метохији", рекао је Дачић на скупу "Срби и Албанци - којим путем даље".

Додаје да ће у времену у којем живимо, однос српског и албанског народа јесте и биће мерило успешности читавог региона а и Европе у дуготрајном процесу помирења, превазилажења постојећих разлика и успостављања међусобног поверења.

Дачић је рекао и да досадашњи резултати дијалога у Бриселу нису задовољавајући, као и да су стално праћени новим тензијама албанске заједнице на КиМ.

"Тежња Београда за договором јесте искрена и мотивисана вредностима које делимо са Европом и светом, али нећемо дозволити да нас неко понижава и руши. Након пет година, процес дијалога у Бриселу се поред периодичних помака, али без коренитих промена и суштинског напретка, налази пред старим изазовима, како испунити договорено", приметио је Дачић.

Како је рекао, политика представника албанске заједнице на Косову и Метохији делује поприлично резистентна на утицаје са стране, којих, како каже, ни нема у довољној мери. 

Упориште, примећује Дачић, налази у прећутној, а понекад и отвореној подршци одређених сила. 

"Одсуство искрене жеље за постизањем компромиса и трајног решења релативизују уложене напоре наше стране, а бреме одговорности подједнако ће делити и међународна заједница, некад чињењем, а некад нечињењем. Независно од овог, Београд је своју отвореност за разговоре показао и показаће увек када друга страна хоће да седне за преговарачки сто", истакао је министар.

С друге стране, нагласио је да активност Србије на дипломатском плану која доводи до тога да све већи број земаља повлачи признање Косова, је одраз нашег права и обавезе да у билатералним односима са другим државама штитимо своје сопствене интересе и афирмишемо поштовање норми међународног права.

Србија је, каже Дачић, заинтересована за блиску сарадњу у области ЕУ интеграција са Албанијом, а спремност да подели искуства из свог процеса преговора потврђује и то што је иницирала закључивање Меморандума о сарадњи у овој области. 

"Логично је и очекивано, да се Србија и Албанија међусобно подржавају пред институцијама ЕУ, укључујући и њене најутицајније чланице", непоменуо је Дачић.

Он је додао да неискоришћен потенцијал за заједнички наступ Србије и Албаније постоји у области регионалне сарадње, где посебно место има сарадња у оквиру Берлинског процеса.

Дачић је закључио да је јачање политичког дијалога и контаката од непроцењивог значаја, будући да су наслеђени проблеми на релацији Београд-Тирана, односно Београд-Приштина веома озбиљни и тешки. 

"Још једном бих поновио да се Србија залаже за дијалог, који видимо као европску тековину, где је једино решење прихватљиво за све заинтересоване стране претпоставка да то решење буде и одрживо. Оцењујемо да би то могло да допринесе стварању повољније укупне климе у региону, а тиме и да олакша решавање наслеђених питања са суседима", рекао је Дачић.

"Упоредимо права Срба на КиМ и Албанаца на југу Србије"

Ивица Дачић изјавио је поводом најаве албанских партија са југа Србије који ће захтевати поштовање реципроцитета у односу на оно што добије север покрајине, односно Срби који тамо живе у Бриселском дијалогу, да свака толеранција има границу.

Дачић је у ироничном тону рекао како би баш волео да пореди права Срба на Косову и Албанаца на југу Србије и додао:

"Саветујем им да се не играју, свако стрпљење и свака толерацнија има границу. Реаговаћемо политички и ако треба и на други начин. Ако мисле да ће провоцирати безбедност и стабилност и да смо ми лака мета, мислим да се варају. Оставите се тога, окрените се политици и дијалогу", поручио је Дачић.

Како каже, Приштина неће да испуни оно што је потписала у Бриселу, а то је формирање ЗСО, а сада се говори да они траже нека права која немају. 

Подсетио је да су овакви идеје, односно захтеви за издвајање из централне Србије и припајање Косову, постојали и пре политичке кризе, а да на сајту приштинске владе већ деценију стоји да када примају делегације Албанаца са југа Србије, наводе да је реч о делегацији источног Косова, што је како каже, политичка тактика. 

"Према томе, саветујем Хашима Тачија и остале из Приштине да се окрену да раде оно што су се договорили у Бриселу. Ако хоће, ако неће не морају, а ове фатаморгане које желе да праве у Прешеву и на другим странама нека оставе за нека друга времена", поручио је Дачић. 

"Елиминишимо проблеме и будимо заједно"

Дачић каже да су односи између Срба и Албанаца оптерећени темом Косова.

"Због тога је ова тема тешка и када се о њој разговара треба поступити што је могуће рационалније и тражити трајна решења како би се ставила тачка на сукоб Срба и Алабанаца", рекао је министар спољних послова Ивица Дачић.

"Свако од нас повезан је са Косовом на неки начин, ја сам рођен у Призрену. То је био први српски главни град, а тамо данас живи свега неколико десетина Срба. Важно је да се елиминише узрок проблема у односима између Срба и Албанаца. Односи између Срба и Албанаца важни су за регион, али и за ЕУ и на то треба гледати као на капитал за будуће генерације", истакао је Дачић.

Како је рекао, не мисли "ни добро, ни лепо" о утицајима са стране на наш регион и каже да нико не може боље од нас самих да дефинише проблем који изазива проблеме, а то је пре свега, према његовим речима, помешаност народа.

Како је додао, осим Словеније, на простору бивше Југославије није било ниједне земље у којој је један народ потпуно већински.

"Неко нас је измешао и помешао, и у томе има проблема, али има и предности. Елиминишимо проблеме и будимо заједно. Сви смо ми у региону браћа и сестре и не смемо да дозволимо да нас свађа било ко са стране", поручио је Дачић.

"Где се ми окупимо настаје 'курцшлус'"

Министар Дачић рекао је да ни скуп посвећен Берлинском процесу у Лондону, на којем су се окупили сви из региона Западног Балкана, није могао да прође без, како каже, "курцшлуса".

"Потврдило се да, где год се окупе сви из региона, дође до неког курцшлуса. Министар спољних послова Велике Британије Борис Џонсон није ни дошао на скуп јер је поднео оставку. Да одемо и у неке друге земље?", рекао је шалећи се Дачић на конференцији.

Министар Дачић се "извинио" званичнику Европоског парламента Едуарду Кукану.

"Ја сам већ рекао, или ћете нас примити у ЕУ, или ћете се распасти", истакао је Дачић. 

Поздравио је организацију конференције, наводећи да се на таквим форумима могу изнети идеје и мишљења на којима стручна, али и шира јавност Србије и ван ње може да учествује и допринесе бољем разумевању актуелног тренутка.

"Овакви разговори и контакти доприносе повезивању и остављају позитивну слику код обичних људи, Срба и Албанаца о односима два народа у коме национални, верски и политички моменат не би требало да буде опредељујући, али је свакако значајан као израз цивилизацијског и културног идентитета два народа, његових сличности и разлика", рекао је Дачић.

Прочитајте ОВДЕ ко каже да Вучић нема ближих сарадника од Харадинаја и Тачија.

Извор: РТС/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ивица Дачић: Ништа није исто. Приштина мора да схвати, биће им теже.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА