Најновије

КРАЈ КЛАСИЧНЕ СТРАТЕГИЈЕ: Руси применују нову сиријску технику у тенковском ратовању

Учешће Русије у сиријском сукобу је указало на бројне слабости у стварној тактици употребе оклопа на бојном пољу.

Т 72 (Фото: РИА)

Тенковске екипе се све чешће суочавају са претњом “џихадистичких возила,“ противтенковских ракетних система и импровизованих експлозивних уређаја (ИЕД). У том смислу, руски војни званичници су направили промену у тактикама коришћења тенкова на бојном пољу.

О новој промени руског размишљања о употреби оклопа је писао Андреј Станавов, новинар руске новинске агенције РИА Новости.

Андреј Стававов је посетио полигон Погоново у руској области Вороњеж како би посматрао тактичке вежбе 20. гарде војске са комбинованим наоружањем и погледао како је модерно ратовање променило руске тактике коришћење текнова на бојном пољу.

Пре свега, он је приметио увођење три нова елемента борбених тенкова, који су се појавили на основу искуства рата у Сирији:

тенк carousel,

тенк trousers,

syrian shaft.

Сваки од ових нових елемената има своје карактеристике, које узимају у обзир техничке заостатке руских тенкова као што је Т-72.

На пример, тенк "carousel" је непрестано пуцање, када се три, шест, девет или више тенкова непрекидно померају у кружном кретању, један удара непријатеља, други се креће ка задњем делу и поново се пуни, трећи се припрема за улазак на позицију пуцања, и тако даље.

Према речима Станавова, тенк "carousel" се може користити када је непознато какво оружје непријатељ има на располагању – тенкове, противтенковске вођене ракете (АТГМ) или лансере граната.

Други елемент је тенк "trousers" који укључује тенкове који наизменично пуцају између два рова, без задржавања на једној позицији дуже од неколико секунди. Тенк улази у ров, пуца, одлази у рикверц и помера се до следећег. Непријатељско противтенковско оружје нема времена да реагује.

Локални сукоби су јасно показали да су позициона одбрана и офанзива у класичном смислу наџивели своју корисност. Главни задатак тенкиста на бојном пољу је константно маневрисање и скривање слабо заштићених машина у теренским наборима.

У Сирији су хумке и природне земљишне “терасе“ почеле да се употребљавају у тактикама за упоребу оклопа на бојном пољу. Овде се тенкови могу кретати дуж парапета, а када стигну до отвора, пуцају и брзо се скривају иза насипа. Све док остају у сталном покрету, постоје готово немогуће нациљати их или их погодити. Штавише, да би преварио непријатеља, командант може одабрати који отвор да пуца насумично, одајући утисак да има више распоређених тенкова наго што је то у стварности. Отвори се могу креирати помоћу инжењерске опреме, а по потреби и од стране саме посаде.

У ери локалних сукоба без јасних линија фронта, идеја о великим тенковским војскама које се суочавају са огромним фронтовима је постала ствар прошлости.

Руски бомбардери у великом нападу на југозападни Идлиб! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА