Најновије

ПУТИНОВА ОСВЕТА: Нацистички испади у Русији коштаће Хрвате милионе евра

Хрватска компанија надрљала због испада фудбалера на Мундијалу! Грађевинска фирма "Велестрој", која већ 20 година гради широм Русије, нашла се на удару руских власти пошто су двојица хрватских репрезентативаца у Сочију скандирала нацистички поздрав "Слава Украјини".

Путин (Фото: РИА)

Овај испад коштаће милионе евра Хрвате, који су били убеђени да ће проћи само кажњавањем двојице фудбалера од ФИФА.

Упозорење

Наиме, одмах после овог скандала у просторије московског "Велестроја" упала је инспекција, претркељисала документацију и установила низ неправилности у пословању - рад на црно, очајни услови, непоштовање уговора - због којих ће ова фирма бити у озбиљном губитку, открива извор.

- Нема зезања са Русима. Мислили су да ће проћи тако лако с Русима, а гурнули су им прст у око усред њихове земље. Руси су им се осветили на најбољи могући начин, не прљајући руке, само су пустили да инспекција уради свој посао. То им је порука упозорења да им не падне на памет да нешто слично ураде до краја првенства или ће и остале хрватске фирме проћи попут ове - каже саговорник.

Иначе, фирма "Велестрој" је у власништву хрватског бизнисмена и милионера Михајла Перенчевића, доскора готово непознатог јавности.

Милионе је зарадио на нафтном бизнису у Русији, а затим је послове проширио преко Лондона и Лос Анђелеса, где последњих година живи. Међутим, хрватски медији преносе да се повлачи у пензију и да му је намера да завлада Малим Лошињем, острвом на коме је летовао као дечак, и ту пресели део бизниса. Незванично се помиње и да је финансирао хрватску власт, па је јасно какву су им Руси послали поруку.

Показна вежба

Саша Боројевић, медијски стратег познат по везама са Русијом, каже да га не чуди оваква опомињућа реакција Русије.

- Кремљ је још крајем марта објавио противмере након протеривања руских дипломата из САД. Тада је Лавров рекао: "Почињемо с Американцима, а ускоро настављамо са свима осталима", зато ми ово није ништа необично. Русија је кроз само један мали чин извршила показну вежбу шта ће чекати хрватску економију ако упорно настави да толерише фашизам и усташке испаде према Русији. Они увек воде рачуна о реципроцитету давања, али и узимања. Срећа по Хрватску економију да Русија није активирала менице Сбербанке и у трену узела комплетан "Агрокор" и тиме урушила комплетну економију Хрватске и довела до банкрота - напомиње Боројевић.

Чињенице:

22 године "Велестрој" послује у Русији

15.000 запослених има

59.385 билиона рубаља приходовала фирма 2014.

Нашли се фашисти

После скандирања фашистичког поздрава "Слава Украјини" украјински парламентарци пружили су подршку двојици хрватских фудбалера тако што су дошли у хрватским дресовима и скандирали "Слава Украјини, слава Хрватској". Тамошњи политичар Олег Лајашко, одушевљен поступком "коцкастих" после победе над Русијом, одржао је запаљив говор у Скупштини.

- Да ли сте видели скандал са хрватским фудбалерима који је изненада настао јер су победу посветили нашој земљи, која се бори против агресије? Хајде да сви данас, у овој сали и целом друштву, подржимо Домагоја Виду и Огњена Вукојевића, који су кажњени са 15.000 долара јер су рекли "Слава Украјини". Момци, желимо вам победу у полуфиналу, желимо да Хрватска стигне до финала. Слава Украјини. Слава Хрватској - рекао је он.

Изгинуло шест српских радника

Иначе, фирма "Велестрој" добро је позната у Србији. Ова фирма већ годинама врбује очајне српске раднике за рад у Русији, који тамо раде у очајним условима и за исто такве плате. О каквим условима је реч, најбоље говори трагедија из 2015, у којој је живот изгубило шест српских грађевинаца. Приликом увиђаја руски ватрогасци су изјавили да није било апарата за гашење пожара.

Ако председник Америке оде љут са самита из Брисела код Путина, то може бити опасно. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА