Најновије

У СЕНЦИ ХАПШЕЊА: Силом праве косовску војску!

Хапшење петорице Срба у општини Гњилане под сумњом да су деловали против уставног поретка и безбедности Косова најозбиљније прети да угрози дијалог Београда и Приштине.

РОСУ (Фото: kosovopolice. com)

Уколико не буду ослобођени, дијалога у Бриселу неће бити још " дуго времена", поручио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић на хитно сазваној конференцији за медији, истичући да је то и порука председника Србије Александра Вучића, као и да су представници Европске уније већ обавештени о томе. 

Ово хапшење је реакција Приштине на повлачење Срба из Косовских безбедносних снага.

Акција специјалних снага РОСУ почела је у уторак, око 6 сати ујутру, кад се 30 наоружаних полицајаца појавило у Шилову, гњиланском селу у коме живе Срби. Возила специјалне полиције су се паркирала испред Културно-просветног центра "Божидар Митровић Шандор" у Шилову, где су просторије начелника округа и службе за запошљавање.

Такође су блокирали кућу начелника Косовко поморавског округа Радована Стојковића и директора огранка Националне службе за запошљавање Јована Денића у Горњем Кусцу. РОСУ је претресла више кућа бивших припадника Косовско-безбедносних снага српске националности који су недавно напустили ту службу.

Вербални деликт

Ђурић је рекао да су петорица Срба ухапшена због вербалног деликта и то у тренутку када се у Лондону састају премијери региона, да разговарају о миру.

- Једини њихов грех је што су се вербално супротставили формирању војске Косова - рекао је Ђурић.

Он је подвукао да је срамота какво се насиље допушта над голоруким народом на КиМ. Такође је рекао да познаје ухапшене, да су добри и угледни домаћини из тог краја, поштени људи, те да су четворица чланови СНС-а.

После трочасовне акције, осим Стојковића и Денића, под сумњом да су деловали против уставног поретка и безбедности Косова, ухапшени су и Ненад Стојановић, припадник Војске Србије, који живи на КиМ, а ради у Врању, као и браћа Александар и Предраг Ђорђевић, један активни и један пензионисани припадник МУП-а, који такође живи на КИМ, а ради у централној Србији. Сви су пуштени након саслушања у полицијској станици у Косовској Каменици.

- Били смо осумњичени да смо подривали уставни поредак Косова и претили српским припадницима Косовских безбедносних снага. Ми смо то демантовали, а они нису пронашли ништа што би нас теретило, тако да смо пуштени кућама - рекао је Александар Ђорђевић за РТВ Плус.

Он је додао да су се према брату Предрагу и њему полицајци приликом саслушања односили коректно, али да је упад косовских специјалаца у кућу личио на прави акциони филм.

- Тридесетак припадника специјалне полиције и пет-шест истражитеља извршили су претрес куће и направили преметачину, одневши двадесетак предмета: компјутер, телефоне, чак и хемијске оловке са знаком Републике Србије - казао је Александар.

Најоштрија осуда

Привремени орган општине Гњилане најоштрије је осудио брутално хапшење Срба у овој општини, карактеришући га као сраман и насилнички чин.

- Од јуна 1999. сведоци смо континуираног и систематског притиска на преостале Србе који су одлучни у намери да остану на својој земљи, у својој држави. Демонстрација силе у раним јутарњим сатима, узнемиравање деце, жена и виђенијих појединаца не доприносе миру и стабилности и суживоту - наведено је у саопштењу.

Директор Канцеларија за Косово Марко Ђурић је изјавио да је "напад извршен на бруталан начин, по опробаном сценарију албанских екстремиста".

- То је потпуно супротно свему што је договорено на последњем састанаку Александра Вучића и Федерике Могерини, кад је јасно и недвосмислено договорено да се овакве ствари неће дешавати, а Албанци преузели обавезу да ће се према нашим људима опходити с поштовањем, што је присуством гарантовала и Могерини - рекао је Ђурић.

Да је хапшење петорице Срба код Гњилана сметња дијалогу Београда и Приштине и супротно ономе о чему се говори у Бриселу сматра и Ивица Дачић, министар спољних послова Србије.

На питање новинара, он је рекао да је то реакција на повлачење Срба из неких безбедносних структура, "од којих Приштина жели да створи, под патронатом неких западних земаља, нуклеус за неку војску коју желе да формирају и покушавају да представе да и Срби то подржавају".

- Управо овакве акције показују да стално идемо корак напред, а два назад. Био сам присутан на последњем састанку. Договор је био да се подстиче, да се ствара атмосфера за компромис и дијалог. Очигледно је да неки не желе компромис и не желе дијалог - подвукао је Дачић.

Прочитајте ОВДЕ шта тврде Шиптари?

Извор: Vesti.online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вес Мичел, нови амерички човек задужен за Западни Балкан, на својој је првој турнеји по региону донео јасну поруку Србији - формирање косовске војске је ок, САД то подржавају и нико на то нема право вета.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА