Најновије

СУСРЕТ У ЗАГРЕБУ: Хоџај тражио од Матиса подршку за трансформацију косовских безбедносних снага!

Енвер Хоџај, заменик косовског премијера, је током сусрета са министром одбране САД, Џејмсом Матисом, у Загребу на данашњем састанку Јадранске повеље, тражио подршку за трансформацију косовских безбедносних снага у војску, пренео је портал "Коха.нет".

Матис, Балкан (Фото: Синхуа/Правда)

Хоџај је Матису, како се наводи, рекао да је Приштина спремна и да испуњава све предвиђене услове да има оружане снаге. Заменик премијера је, како се наводи, рекао да је важно истаћи да су КБС спремне за трансформацију у "традиционалну војну снагу са мандатом територијалне одбране". Матису је, како се наводи, пренео да сматра да је "суверено право" Приштине да има оружане снаге.

- То је процес професионалног развоја, а припреме за трансформацију КБС су извршене уз подршку НАТО и партнерских земаља. Међутим, овај процес је у последњих неколико година био неизвестан. Косово је једина држава на Балкану и Европи која нема војску због спољних препрека да се оконча транзиција - рекао је Хоџај.

"Коха" наводи да је Хоџај оптужио Београд да блокира трансформацију КБС у војску политичким притиском на, како је рекао, српске посланике у косовском парламенту.

Наводи се и да је Хоџај затражио пуноправно чланство Приштине у Јадранској повељи, чијим скуповима неколико година присуствује као посматрач, што су, пише Коха, подржале Црна Гора, Албанија и Македонија. Иначе, посета Матиса Загребу, где је данас одржан састанак Јадранске повеље, којем представници Србије нису присуствовали, прва је званична посета једног високог представника америчке администрације од доласка на власт председника Доналда Трампа.

Прочитајте ОВДЕ шта тврди Хашим Тачи а тиче се Косова и Русије.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

“Војска Косова“ – постоје ли услови за њен настанак?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА