Најновије

ТРАМП СТИЖЕ У СРБИЈУ! Дачић потврдио посету, али под једним условом

Шеф дипломатије Ивица Дачић рекао је да ће председник САД Доналд Трамп највероватније посетити Србију за време свог мандата, али да његов долазак у Београд зависи пре свега од решења проблема Косова.

Дачић (Фото: Јутјуб)

- Посета председника САД зависи од догађаја на међународној сцени. Сигуран сам да ће Трамп у време свог мандата доћи, али се поставља питање треба ли да дође сада или када се дође до неког решења косовског питања. У сваком случају, председник Вучић званично је позвао Трампа да посети нашу земљу и било би добро да до те посете дође... - поручио је Дачић, додајући да по питању Косова Америци, Русији и другим великим силама треба понудити "вин-вин" предлог у ком сви понешто добијају, али и губе.

- У томе се огледа политичка вештина. Тежак је начин на који ми водимо дијалог и не знам како бих издржао да сам на месту Марка Ђурића... - нагласио је Дачић.

Трампов долазак претходно је потврдио и председник Вучић, који је рекао да још није одређен датум посете.

- Са председником Трампом сам разговарао више пута и он ми је потврдио да ће доћи. Међутим, знате какав је распоред председника САД, не бих се чудио и да, на крају, не дође. Надам се и учинићемо све да дође... - истакао је Вучић.

Коментаришући ове наводе, каријерни дипломата Зоран Миливојевић оцењује да Србија има посебан интерес да са Трампом и његовом администрацијом успостави ближе контакте.

- Таква посета била би изузетно значајна за даље односе. Расплет око Косова могао би да буде повод за посету. Дачић је у праву, ако би дошло до нормализације односа на Косову, могао би да уследи и Трампов долазак - подвлачи Миливојевић.

Посета могућа већ у новембру

Како смо већ објавили, лидер Русије Владимир Владимирович Путин потврдио је да ће бити специјални гост Србије на обележавању 100. годишњице од савезничке победе у Првом светском рату која је планирана у новембру, а незванично се спекулише да би тада у нашу државу могли да дођу лидери Француске и САД Емануел Макрон и Доналд Трамп.

Извињење за бомбардовање?!

Трамп пре доласка у Србију треба да се дистанцира од НАТО бомбардовања 1999. године. Косовско питање зависи од његовог односа према насилном отимању покрајине, каже Живадин Јовановић, бивши шеф дипломатије.

Шиптари траже да их у Бриселу заступа Тачи и то је само почетак њихове листе захтева. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА