Најновије

БРУТАЛНО ГАЖЕЊЕ СРБИЈЕ: Команданти терористичке ОВК у делегацији Приштине на завршници дијалога са Београдом

У следећој рунди дијалога са Београдом делегацију Приштине предводиће косовски председник Хашим Тачи, а осим њега, у њој ће бити и председник скупштине Кадри Весељи, премијер Рамуш Харадинај и потпредседник владе Фатмир Љимај – сви из актуелне владајуће коалиције. Придружииће им се и министар спољних послова Беџет Пацоли, пренели су приштински медији на албанском.

Теористичка ОВК (Фото: Јутјуб)

У оваквом саставу представници Приштине имаће састанак са високом представницом ЕУ Федериком Могерини у среду, 18. јула, што је потврђено из кабинета косовског премијера.

Састанак са Федериком Могериним биће одржан у дану када ће у Бриселу разговарати косовски и председник Србије Александар Вучић.

Представници косовске скупштине и владе потврдиће Федерики Могерини посвећеност косовских институција за дијалог са Београдом, као и њихову посвећеност и преданост да се у дијалог укључи опозиција, са циљем стварања свеобухватног тима, наводи се у саопштењу.

Косовска делегација, међутим, неће пратити Тачија на најављеном састанку са председником Србије Александром Вучићем, већ само са званичницима ЕУ који посредују у дијалогу.

Одлука о групном одласку у Брисел донета је на састанцима институционалних и политичких представника Албанаца у Приштини у четвртак и петак.

Председник косовске скупштине Кадри Весељи представио је на једном од састанака нацрт документа чији је циљ постизање консензуса власти и опозиције за дијалог са Београдом.

"Оно што уједињује владајућу коалицију и опозицију су место у УН, европске интеграције, чланство у НАТО, као и реформе у нашем правном и економском систему. Верујем да је овај документ само добар почетак који ће нам помоћи да дођемо до општег консензуса", рекао је Весељи након представљања документа.

Представници власти у Приштини покушавају да приволе опозицију да се укључи у постизање консензуса пред завршну фазу дијалога са Београдом.

Опозиција, међутим, упорно одбија да се прикључи иницијативи, истичући да Хашим Тачи не може да предводи приштинску делегацију, већ да платформу о наставку дијалога треба да одреди парламент.

Опкољавање Србије улази у завршну фазу, више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Злочини ОВК над Србима

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА