Најновије

ДОДИК ПОЗВАО БИВШЕ ВОЈНИКЕ: Враћајте се, креће хајка!

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је бившим припадницима Војске РС који живе у Немачкој да се врате кући ако су на списку од 22.000 имена које су Мајке Сребренице предале немачком тужиоцу са захтевом да их "провери, те да буду приведени и одговарају".

Додик (фото: ПредсједникРС)

– Сада ће очигледно да се деси хајка на те људе. Они треба да се што пре врате кућама. На тај начин правосуђе Немачке неће моћи ништа да учини по том основу у Српској – рекао је Додик.

Додик је објаснио да је списак са оволиким бројем људи настао 2003. године када је Комисија за истраживање догађаја у Сребреници Владе РС под притиском међународне заједнице морала по сваку цену да призна злочин.

Он је објаснио да су се на том списку нашли сви који су били у било којој јединици на том простору, укључујући возаче, куваре, чистачице…

Иза Срба крију своје злочине

Историчар Александар Раковић каже да је неприхватљиво што је немачки инспектор Клаус Зорн упоредио злочин у Сребреници и геноцид који су Немци и Хрвати починили над разним народима у Другом светском рату.

Он је оценио да Немци и Хрвати желе да са себе скину стигму из времена Другог светског рата, када су починили геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима.

Раковић је осудио поједине невладине организације у Србији које говоре о денацификацији српског друштва, чиме праве паралелу с Немачком.

– При том се заборавља да су једине нацистичке творевине у време рата биле Немачка и Хрватска, а да Србија то никада није била. Не може се тако лако манипулисати судбинама читавих народа и багателисати страдалници само да би они опрали стигму због геноцида и ужасних злочина – каже Раковић.

Нико није сигуран

Главни криминалистички инспектор Савезне полиције Клаус Зорн долио је у Поточарима уље на ватру речима да „ниједан починилац геноцида у Сребреници који се крије у Немачкој не би требало да се осећа сигурним од истраге, привођења и пресуде“.

Шеф Представништва РС у Немачкој Мићо Ћетковић каже за „Вести“ да су Срби пореклом из Српске који живе у Немачкој истински запрепашћени и оправдано узнемирени.

– Ипак, желим да верујем да немачка полиција и правосуђе неће подлећи притисцима ове врсте. Зарад дневне политике ствара се хистерија против Срба у Немачкој коју су они већ доживели на својој кожи током ратних и поратних година.

Тада је било довољно показати прстом на некога, па да има проблем, а сви су свесни да би им евентуално привођење направило озбиљне проблеме и на послу и у срединама где живе без обзира на то што би се на крају доказло да су невини – каже Ћетковић.

Страх од гласова дијаспоре

Он указује да је смешно да после 23 године и силних процеса у Хашком трибуналу неко тврди да је 22.000 Срба осумњичено за злочин.

Ћетковић пита да ли је кривица Срба у томе што су били патриоте и што су стварали и бранили Српску.

– Овде су догађаји из рата у другом плану. Нажалост, свесно се иде на стварање узнемирености и страха међу Србима у Немачкој због предстојећих општих избора у Босни. Неко је очигледно одлично свестан чињенице да су Срби у дијаспори, а посебно Немачкој, у рекордном броју изашли на референдум који је Српска организовала, па сада желе да их заплаше, да уопште не изађу на предстојеће изборе – истиче Ћетковић који каже да ће Представништво РС у Немачкој реаговати у зависности од тога како се догађаји буду развијали и да су спремни на сваки могући сценарио.

Имамо и ми списак

Председник Општинске организације породица погинулих, заробљених и несталих цивила у Братунцу Радојка Филиповић најавила је да ће ова организација ускоро немачком тужилаштву доставити свој списак, са именима најмање 1.500 припадника 28. дивизије Армије БиХ и осталих јединица које су из Сребренице нападале српска места током целог рата. Тај списак ће бити достављен и другим правосудним институцијама у ЕУ.

– За злочине над Србима у Подрињу, а убијено их је 3.500, до данас није изречена ниједна осуђујућа правоснажна пресуда – подсетила је Радојка Филиповић.

Политичко питање

Далибор Ђокић, председник Савеза Срба Немачке, каже да им се до сада није обратило ниједно друштво или појединац тражећи реакцију или помоћ.
– Објективно, нисмо ни у могућности да реагујемо зато што се бавимо искључиво очувањем и неговање српске културе и традиције, а ово је потпуно политичко питање – истиче Ђокић.

ОВДЕ погледајте која су три српска генерала радила за НАТО.

Извор: vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Наша Српска Република

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА