Најновије

ПРОРОКОВИЋ О НАТО САМИТУ: Да ли се спремају провокације у БиХ током октобра

Извршни директор Центра за стратешке алтернативе Душан Пророковић изјавио је да је врло индикативно што се у декларацији са посљедњег Самита НАТО у Бриселу нашла реченица у вези са предстојећим изборима у БиХ.

Душан Пророквић (Фото: Јутјуб)

Он каже да је у декларацији са Самита НАТО наведено да предстојећи октобарски избори у БиХ морају бити организовани по демократским стандардима и оценио да је та реченица у вези са БиХ и изборима "врло проблематична".

"Волео бих да овај пут грешим и да се нешто `иза брда не ваља` и да не спремају неке провокација током октобра у БиХ, али врло индикативно је што се једна таква реченица нашла у НАТО декларацији", рекао је Пророковић за медије из Републике Српске.

Он је додао да се сјећа почетка 90-их, када су на такав начин излазиле формулације на самитима НАТО пре избора у СР Југославији, након чега се на тадашњег председника Слободана Милошевића вршио притисак да је недемократа, да избори нису испунили елементарне демократске процедуре.

Пророковић каже да очекује нове притиске, али да се из декларације НАТО, која је усвојена пре три дана и тона који је коришћен на скупу у Бриселу, не види да ће бити неких других врста притисака него политичких.

Он је навео да се у последњој декларацији НАТО могло видети да је Алијанса јако посвећена балканском питању и да се у том документу разматра ситуација у свакој од држава региона.

"Не ради се само о БиХ и Србији, него и о такозваној републици Косово, о европерспективи Приштине, која се експлицитно спомиње први пут од када пратим самите НАТО", рекао је Пророковић.

Он је навео да се на такав начин "најављују" и оружане снаге /самопроглашеног Косова/ и њихово врло брзо формирање.

"Балкан за НАТО представља један од важнијих региона на који морају да се прошире у наредним годинама. Ова ситуација са Русијом и конфликт који имају и у Украјини и Сирији је све то убрзала", рекао је Пророковић.

Када је реч о појачаном присуству британских специјалаца у БиХ, Пророковић каже да не зна да су се Британци икада повлачили из БиХ и да они сада желе да појачају притисак.

"Те ствари иду по неким њиховим пројекцијама и следећи неке њихове циљеве, али то нас не треба претерано да брине. Нас треба да интересује само заштита оног што дефинишемо као своје циљеве", каже Пророковић.

Он је навео да је Британаца било у БиХ у већем или мањем броју од потписивања Дејтонског споразума, као и припадника служби разних других држава, који инсталирају свој утицај у БиХ.

"БиХ је класичан протекторат. Они ту наступају како су колониијалне силе током историје наступале", додао је Пророковић.

Опкољавање Србије је у току, гради се НАТО база на северу Црне Горе, више о томе ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Додик о страним обавештајцима у БиХ

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА