Најновије

Нова студија се супротставља свему што знамо о млечним производима

Конзумирање млечних производа као што су млеко и сир могло би да смањи ризик од срчаних обољења и срчаног удара, наводи се у новој студији која се супротставља опште увреженом мишљењу о тим намирницама.

Нова студија се супротставља свему што знамо о млечним производима (Фото: pixabay)

Нова студија Универзитета Текаса из Хјустона наводи да засићене масти у јогурту, сиру, маслацу и млеку не повећавају ризик срчаних болести. 

Масне киселине, којих има у млечним производима, чак смањују ризик можданог удара за 42 одсто. Млеко, јогурт и сир садрже калцијум који смањује крвни притисак и масне киселине које делују противупално. 

Истраживачи су процењивали здравствено стаје 3.000 одраслих особа, старијих од 65 година. Њима су нивои три различите масне кисалине приви пут мерени 1992. године, затим шест, па 13 година касније. 

Тим научника, који је анализирао резултате мерења, установио је да ниједна од мерених масних кисалина није доведена у везу са повећаним ризиком од смрти од кардиоваскуларних обољења. Осим тога, људи са вишим нивоима масних киселина, што по научницима има везе са исхраном млечним производима, су имали 42 одсто мање ризика од смрти од можданог удара. 

Водећа ауторка студије докторка Марсија Ото сматра да би, због тога, требало преиспитати тренутне препоруке у вези са пуномасним млечним производима, који представљају богат извор калцијума и калијума. Они су важни за организам не само у детињству, већ и у каснијем животном добу, када лоша исхрана може да доведе до остеопорозе, преноси Њузвик. 

"Људи су изложени читавом низу различитих и контрадикторних информација у вези са исхраном, поготово у односу на масти. Због тога је важно да имамо релевантне студије, како би људи сами могли да изаберу на основу научних чињеница, а не само на основу гласина", рекла је Ото. 

Студија коју је финансирао амерички Национални здравствени институт, обајвљена је у часопису American Journal of Clinical Nutrition.

Шта ће вам се десити ако по цео дан пиљите у екран прочитајте ОВДЕ.

Извор: Б 92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

 Ево да ли су млечни производи здрави и да ли од њих имамо неке користи

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА