Најновије

ДРЕЦУН О КОСОВУ: Нема места компромису

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже да ће се на линији Вашингтон - Париз - Берлин много тога одлучивати, те да Србија треба тамо да заступа своје интересе када је реч о КиМ.

Милован Дрецун (Фото: ЈуТјуб)

Гостујући у Дневнику РТС-а Дрецун је рекао да се ствара простор који је недостајао за постизање компромиса када је реч о решењу питања Косова.

- Приштина инсистира на ставу који затвара врата нормализацији, а то је признавање независности, а ту нема простора за компромис - истакао је Дрецун.

Напомиње и да је председник Александар Вучић рекао да Србија бар има искристалисан оквир за коначно решење, те да је то предочио француском председнику Емануелу Макрону.

- Француска је схватила да је оваква ситауција неодржива. За нас је добро ако Француска и Немачка желе да прихвате ситуацију да ми ово нећемо да прихватимо, да нећемо признати Косово - напомиње председник скупштинског одбора за КиМ.

Дрецун сматра да је важно да водеће чланице ЕУ дефинишу став да треба да се разговара о КиМ те да ће ЕУ следити ставове најутицајнијих земаља.

- Макрон постаје са Меркел носилац реформе у ЕУ и те нове осовине која се ствара и темељи на новом виђењу сарадње у области одбране и безбедности. На линији Вашингтон - Париз - Берлин ће се много тога одлучивати и Србија треба тамо да заступа своје интересе - напомиње председник скупштинског одбора за КиМ.

Када је реч о наставку дијалога у Бриселу, Дрецун указује да се говори о различитим форматима састанка што указује на то да Брисел увиђа да сви у Приштини морају да преузму одговорност за оно што косовски председник Хашим Тачи договори у Бриселу.

- Ми морамо да имамо предвидивог сарадника на другој страни, а то не може ако Тачи договори једно а онда други то не поштују. Морају сви да преузми одговорност за оно што се договори. Очигледно да Тачи нема довољно капацитета да изнесе договорено - истиче председник одбора за КиМ, те подсећа да ускоро истиче рок који је ЕУ дала Приштини да изради статут Заједнице српских општина.

ОВДЕ погледајте какав поклон је Приштина добила из Брисела искључиво захваљујући Београду.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Милошевић о Косову и Метохији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА