Најновије

ОДГОВОР ТУРСКЕ АМЕРИЦИ: Нисмо луди да уместо С400 купимо "Патриот"

Турци брутално одговорили на предлог Америке да одустану од куповине С400 и уместо тога купе амерички "Патриот".

С400 у акцији (фото: МоД РФ)

Турски медији јављају како је Америка изнела "непристојну понуду" Турској да уместо руског ПВО система С400 купе њихов "Патриот". 

Турци су понуду одбили уз образложење да је руски С400 баш оно што им треба и да амерички "Патриот" не задовољава њихове потребе. 

Извори утврде да су Американци били изненађени када им је неименовани турски генерал, без имало увијања, у разговору рекао како нису луди да купе "Патриот" који је застарео систем који се показао у многим ситуацијама лоше, а као пример навео чињеницу да у ракетним нападима Хута на Саудијску Арабију није успео да пресретне и обори ни застареле "Скад" ракете.  

Званично се огласио и члан владајуће странке турске у парламенту, члан комисије парламента за спољну политику и члан парламентарне скупштине НАТО, Берат Конкар. 

У својој изјави медијима је рекао: "Без обзира на наше константне изјаве да не мењамо став о куповини С400 америчка страна је наставила да инсистира да разговарамо о томе, што је, да будем искрен, тешко објаснити. Питање куповине С400 је завршено и ми смо објаснили ситуацију нашим партнерима из НАТО и Америке на најјаснији могући начин на највишем нивоу. Ситуацију су објашњавали председник, министар спољних послова и највиши војни официри." 

"Ми смо им упорно понављали да све што радимо радимо у оквирима међународних норми и да је куповина тог С400 неопходна да осигурамо националну безбедности. Са друге стране, представници Америке су питању пришли изузетно саможиво и гледајући лични интерес, а предлог који нам је изнела помоћница државног секретара за војна питања Тина Кајданов, да купимо амерички "Патриот" уместо руског С400, најбоље доказује ову моју тврдњу.", додао је он. 

Званична Анкара стоји на становишту да неће попустити под притисцима и да ће сигурно купити руски систем С400. 

На претње Америке да им неће испоручити борбене авионе Ф35, ако купе руски ПВО систем С400, Турци су одговорили, полузваничним каналима да ће, у том случају, да купе од Руса и авионе Су57 који ни мало не заостају за америчким, а више су него дупло јефтинији. 

Цела ситуација је велико понижење за Америку и њему војну индустрију. 

ОВДЕ погледајте како српска држава отима децу родитељима и даје странцима на усвајање.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

С400 у акцији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА