Најновије

РЕШЕНА МИСТЕРИЈА СТАРА 100 ГОДИНА: Откривено зашто Антарктик има крвави водопад стар милион година!

Више од 100 година научници су покушавали да утврди зашто антарктички ледењак “крвари”. Сада је откривено језеро из којег долази црвена боја, а старо је милон година…

Антарктик (Фото: Pixabay.com)

Процеп на глечару који пушта црвену течност која подсећа на крв сто година је мучио научнике. Аустралијски истраживач Грифит Тејлор открио је овај феномен Антарктика 1911. године и одмах установио да црвену боју узрокују микроскопске црвене алге.

Објашњење које никада није поткрепљено доказима тек је 2003. демантовано – новом теоријом. Научници су тада закључили како црвену боју води даје оксидисано гвожђе.

Веровали су да је оно последица остатака прастарог сланог језера формираног пре 5 милиона година.

Студија коју су недавно спровели амерички научници потврђује да црвенило долази од оксидисаног гвожђа, али и да је језеро из ког оно долази, заробљено испод глечара већ милион година.

Користећи напредну еколокацијску технологију могли су видети шта се налази испод Тајлеровог глечара, а истраживањем су установили и да глечар има сопствени водени систем.

– Шокирали смо се када смо открили да језеро испод глечара није смрзнуто, иако је толико дуго било окружено ледом– рекли су из истраживачког тима са Универзитета у Фаирбанксу.

Научници су уз помоћ сонара открили да вода тече испод глечара, као и да као таква ослобађа топлоту довољну да отопи део леда и претвори га у течно стање.

Будући да има сопствени систем, вода тече “Крвавим водопадом” већ милион година. Такође, закључили су и да ће у будућности овај јединствени водопад постајати све већи, преноси Тхе Сун.

Антарктик, која је тренутно насељен само истраживачима и пингвинима, место је још неколико мистерија. Најпознатија је да се испод леда налази тајни град који би могао да буде Атлантида.

Прочитајте ОВДЕ шта је недавно нађено на дну мора.

Извор: Dnevno. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Тајне Анктартика.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА