Најновије

СРБИ СЛАВЕ ЈЕДНОГ ОД ОГЊЕНИХ СВЕТАЦА: Ако нисте венчани, урадите то већ данас, а ево шта никако не смете!

Српска православна црква и верници славе данас Светог великомученика Прокопија по коме је град Прокупље добио име.

Црква, илустрација (Фото: Јутјуб)

Свети Прокопије је један од огњених светаца. Његов дан се светкује као један од 18 запрешних дана у години када се одлажу сви тежи и важнији послови.

У појединим деловима Србије данашњи дан се посебно празнује ради здравља деце, док се у неким данас забрањује купање. Прокопије је крсно име појединих родова, а у неким насељима је заветни дан. Каменоресци и рудари празновали су овај дан као славу својих заната. Избегавају се свађе и псовање. Велики светац из Старог Завета, на спомен када су некад многа деца умирала. Празнују га и муслимани.

На данашњи дан 303. године мученички је пострадао велики Христов следбеник, кога српски народ посебно слави. Свети Прокопије потиче из Јерусалима. Име му је било Неаније. Прихватио се војничке службе за владавине цара Диоклецијана. У време једног похода Христос му се чудесно јавио, указавши му на велики светли крст на небу. Он се крстио и добио име Прокопије.

Јавно је исповедао своју веру, знајући да ће бити погубљен.

У Нишу је у преднемањићко доба постојао манастир Светог Прокопија, у ком се чувала рука светитеља. Светиња је касније, кад су Турци заузели Ниш, пренета у Прокупље, које је и добило име по овом мученику. Судбина моштију није позната од 18. века.

 

Веровања на Светог Прокопија

У појединим деловима Србије верује се да је на дан Светог Прокопија добро венчавати се, јер се овај светац сматра заштитником младенаца које благосиља и походи.

Такође, на данашњи дан никако није добро, како кажу обичаји, да се копа или сахрањује.

У неким крајевима Србије, на Светог Прокопија није се ни купало. Овог свеца рудари сматрају својим заштитником, а сматра се и да је он чувар деце.

Ево зашто Срби славе Николаја Другог, више ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА