Најновије

КАД ПРИШТИНА ТРАЖИ ПРИМИРЈЕ: Зашто су се Харадинај и Пацоли уплашили повлачења признања Косова?

Косовски премијер и шеф дипломатије Рамуш Харадинај и Беџет Пацоли затражили су од Србије да “спусти лопту” у лобирању код појединих земаља да повуку признање косовске независности.

Харадинај и Пацоли (Фото: Фејсбук/Р Харадинај)

Другачије речено, функционери Приштине, који су све своје снаге, а пре свега оне које се мере милионима усмерили у правцу лобирања сада од српских званичника траже, ни мање ни више, него - примирје.

Ово је, чини се, први пут да је овако нешто затражено јавно, и то са највишег места - премијерског.

У јавности је ово протумачено као сигнал да су се приштински функционери уплашили. Међутим, генерлано гледано, приштинске тежње на Косову имају непоколебљиву подршку великих сила, дијалог се води, а са обе стране у дијалогу све чешће се може чути да је коначно решење пред вратима. У том смислу, Приштину не плаше повлачења признања која се дешавају под дипломатксим утицајем Србије, јер су сви свесни да то основну поставку косовсог питања не може да промени.

Ипак, две ствари су за Пацолија и Харадинаја, као и све друге приштинске проблем - столица у УН и проблематична признања Косова, која сада у процесу повлачења излазе на видело.

Реч је о признањима која никада нису формално покривена документима, као што је, на пример, случај Египта, и која заправо постоје само декларативно. Питање је колико ће још таквих признања испливати на видело сада када српска дипломатија "чачка" по том процесу. С друге стране, столица у УН, која је једна од главних циљева Приштине налази се на све климавијим ногама, будући да ако се о томе буде гласало у Генералној скупштини УН, све земље, ма колико мале или неважне наизглед деловале, имају свој глас.

Све то подигло је нервозу у Приштини.

Харадинај “губи живце”

Приштински медији наводе да је од Београда затражено “примирје” у лобирању код појединих земаља да повуку признање косовске независности, како би правно обавезујући споразум, којим би требало да буде окончан дијалог о нормализацији односа, “био донет у миру”.

На ово је одмах реаговао српски шеф дипломатије Ивица Дачић, који је рекао да Србија не одустаје, а Харадинајеву “молбу” протимачио као “губљење живаца”.

- Очигледно је да Харадинај губи живце и да му је постао манир да прети и помиње рат. Занима ме само да ли тај његов речник одобравају и њихови савезници. Од нас се тражи да престанемо са лобирањем за повлачење признавања, а да истовремено Приштина са својим менторима настави са лобирањем за признавање Косова. То неће моћи - рекао је Дачић.

Сумња да су неке ствари рађене илегално

Извршни директор Центра за стратешке алтернативе Душан Пророковић наводи да је разлог за нервозу управо то што се, са признавањем и повлачењем признања дешава, јавно показује да је цео тај процес донекле реверзибилан. Другачије речено, он у потпуности зависи од договора који ће постићи Београд и Приштина. Он скреће пажњу управо на сумњива признања која су почела да испливавају.

- Сада имамо земље које повлаче признања, али и оне, попут Египта, које документа о признању уопште не могу да нађу, због чега се јавља сумња да су неке ствари можда рађење и илегално. За Приштину је ово једна непријатна прича, и једностано им смета - прича он.

Конфузија Приштине

Како каже, не верује да међу косовским политичарима постоји страх због повлачења признања, али је сасвим сигурно да им је нелагодно, и да су у помало конфузној ситуацији. Прво су, каже, на све стране причали ко их је све признао, а сада се полако испоставља да није баш све тако.

- Данас је, заправо, другачија ситуација него пре три године, када је њихова позиција била још чвршћа него данас. Зато им све то уноси конфузију а можда и сумњу да се нешто неће десити баш онако како су планирали - прича он.

Када је реч о Београду, ова ситуација нам у извесном смислу иде на руку, али то свакако не мења политички контекст у коме је простор деловања потпуно сужен.

- На овај начин ми имамо шири маневарски простор у правно-формалном смислу јер, зашто би Србија признавала Косово, ако неке друге земље, па и европске, то нису учиниле. Са друге стране, увек постоји и политички део приче, где немамо превише простора - објашњава Пророковић.

Признање, повлачење, признање...

Иначе, поред пет земаља ЕУ које Косово не признају као независну државу, последњих месеци признање независности повукло је шест држава: Суринам, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Либерија и пре двадесетак дана Папуа Нова Гвинеја.

Сва ова повлачења косовске власти су покушавале да оспоре, али оно што је проблем је то што нису имале доказе у виду дипломатских нота да то и документују. Неки од њих су чак покушали да играју “ на карту”, да је реч о малим, безначајним земљама.

- Ако су им безначајне, што им је било важно да их и оне признају - примећује Пророковић.

Косово је засебан систем, али можда не добије столицу у УН

Докторанд ФПН Стефан Сурлић сматра да је управо столица у УН, оно што ствара нервозу у Приштини. Како каже, њихов циљ је пуна независност на међународном плану, односно столица у Уједињеним нацијама (УН) што би била потврда тога.

- Ако и када дође до гласања у УН, свака држава има по један глас, и у том смислу су ова повлачења значајна. То плаши Приштину јер у том случају могу да остану бет столице у УН, а то је њихов превасходни циљ - каже он.

Када је реч о добитку за Београд из целог овог процеса, он се завршава на јачању позиције у преговорима.

- Београд заправо може да тражи одређене уступке када је реч о односима Београда и Приштине - сматра Сурлић.

Он појашњава и да је ситуација око повлачења признања тренутно за Приштину највећи проблем, јер у већини других ствари Косово функционише као засебан политички систем, а, по свему судећи, тако ће и бити.

- Суштина је у претњи да би Косово могло да остане недовршен пројекат, без чланства у УН, и са одсуством европске перспективе - закључује он.

Прочитајте ОВДЕ шта значи “болан компромис” и о чему се све више шпекулише у Приштини.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погрешно тумачење изјаве амбасадора САД поново покренуло приче о подели Косова.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА