Најновије

СРБИЈА СЕ ОЗБИЉНО СПРЕМА ЗА ТУЖБУ ПРОТИВ НАТО: Италија даје документа у вези са последицама НАТО бомбардовања

Да ли је ово доказ да ускоро следи тужба против НАТО?

Осиромашени уранијум (фото: РИА)

Комисија италијанског парламента, која је водила истрагу о смртним случајевима код италијанских војника у војним мисијама у иностранству, уступиће српској Комисији за истраживање последица НАТО бомбардовања њихов извештај и читав низ докумената који ће помоћи Србији у истрази, речено је данас у Скупштини Србије.

Председник српске комисије Дарко Лакетић рекао је на заједничкој конференцији за новинаре са Ђан Пјером Скануом, који је водио италијанску комисију, да је договорено преузимање комплетне документације коју је Италија прикупила, као и доказа у вези са обољевањем становништва и загађењем животне средине.

Он је навео да ће чланови италијанске комисије бити консултанти Србији и презентовати све што знају, а на располагању ће, додаје, бити и њихови правни тимови.

„Комисија италијанског парламента је имала могућност и тужилачке истраге”, рекао је Лакетић.

Говорећи о сарадњи са колегама из Италије, Лакетић је казао да постоји договор око заједничког деловања према ЕУ, којој ће послати захтев да финансијски помогне да се уради комплетна анализа и контаминација животне средине и асанација тамо где је она потребна.

„Договорили смо да имамо заједнички наступ и везано за то да тражимо додатну помоћ ЕУ за лечење оболелих у нашој земљи тамо где је то неопходно”, истакао је Лакетић.

Скану је казао да је формално препознато и признато да је од осиромашеног уранијума страдало више од 400 људи, од азбеста 1.200, а ако се укључе и други разлози, као што су тешки метали и други узроци, говори се о 2.000 мртвих и 7.000 оболелих.

Скану је рекао да је убеђен да ће српска комисија урадити одличан посао.

ОВДЕ погледајте шта је Дачић рекао о Вучићу.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

емисија о осиромашеном уранијуму

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА