Најновије

ЗАКОН О МЕМОРИЈАЛИМА: Нови пропис руши Аћифа и терористе ОВК

По недавно донетом закону о ратним меморијалима неће бити дозвољено подизање спомен-обележја злочинцима и убицама.

Аћиф Ефендија (фото: Јутјуб)

Спомен-плоча Аћиф-ефендији у Новом Пазару и Ослободилачкој војсци Прешева, Бујановца и Медвеђе у Прешеву биће уклоњени највероватније већ на јесен. Исту судбину доживеће и сва остала обележја у Србији посвећена освајачима, ратним злочинцима и терористима. Више неће бити прихваћена ниједна иницијатива која вређа верска и национална осећања, историјске тековине, велича фашистичке и сепаратистичке идеје и о њима неће одлучивати појединци, већ држава.

Списак споменика недостојним личностима је подугачак, а највећи број њих се налази на југу Србије и Војводини.

Сви они биће на дневном реду Савета за неговање традиције ослободилачких ратова чије оснивање се очекује најкасније средином августа, а у складу са недавно донетим Законом о ратним меморијалима.

- Савет ће одлучивати о условима за подизање нових и уклањање старих ратних војних меморијала - каже Негован Станковић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. - Чланови овог тела су најстручнији људи из ове области и то један професор историје кога предлажу универзитети, представник САНУ, представник Завода за заштиту споменика културе и четири члана државне управе, односно министарстава за рад, одбрану и спољне послове.

- Чланови Савета даваће сада сагласност на захтев о подизању меморијала водећи рачуна о томе како он изгледа, шта на њему пише, о димензијама, о томе да ли таква личност заслужује обележје - каже наш саговорник. - На крају мишљење Савета мораће да парафира и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Како Станковић наглашава, нови пропис налаже и обавезу пописа и евиденције свих меморијала, без обзира на то да ли су они у надлежности локалне самоуправе, покрајине или министарстава одбране и спољних послова. Сви они морају да планирају средства за њихово одржавање у својим буџетима, а уколико то не раде, закон налаже казне од 100.000 до два милиона динара.

- Већина споменика у надлежности локалних самоуправа се данас солидно одржава, мада има и оних који не желе да улажу средства у овај посао - истиче државни секретар. - Законом је предвиђено да редовно одржавање спомен-обележја пада на терет локалне самоуправе, што је и по новом закону. Последњих година дешавало се да су поједини споменици трпели велике штете услед удаљености од насељених места, своје величине и пространости или једноставно услед занемаривања. 

За одржавање 50 милиона динара

ЗА редовно одржавање око 6.000 ратних меморијала годишње се из државног буџета издваја 50 милиона динара, од чега је 40 за домаће и 10 за оне у иностранству. Када су потребна већа улагања, расписују се јавни позиви као што је недавно урађено за реновирање српских војничких гробља у Солуну (Зејтинлик) и у Софији. Засад лоша политичка ситуација још увек не дозвољава бригу о обележјима из Првог светског рата на територији Албаније.


Почаст и капетану Лешију

Спомен-плочу Аћифу Хаџиахметовићу у центру Новог Пазара у августу 2012. открили су челници БНВ Есад Џуџовић и тадашњи министар Сулејман Угљанин. Плоча није уклоњена, иако су месецима изношени докази о његовој колаборацији са окупаторским режимом. Овај историјски "јунак", иначе етнички Албанац породичног презимена Бљута, учествовао је у стварању пројекта "велике Албаније" и злочинима над српским становништвом и покретом отпора. Од 1945. године има статус ратног злочинца.

Велики број непримерених спомен-обележја подигнут је уз благослов локалних челника, који су "подмазани" страним донацијама од неколико хиљада евра испуњавали жеље амбасадора и дизали споменике разноразним освајачима и злочинцима.

Немир у домаћу јавност унело је и подизање споменика са исписаних 27 имена погинулих припадника тзв. Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе на главном тргу у Прешеву. Ово обележје подигли су новембра 2012. Спорни монумент уклоњен је уз асистенцију Жандармерије три месеца касније, када је премештен у двориште локалне џамије. На својим местима на југу Србије, међутим, и данас стоји више од 20 споменичких обележја погинулим терористима.

Међу њима је велико спомен-обележје посвећено Ридвану Ћазимију - Капетану Лешију, команданту ОВПБМ у селу Велики Трновац. У њему су изложене личне ствари Капетана Лешија, који је убијен током побуне на југу Србије 2001.

ОВДЕ погледајте шта је Дачић рекао о формирању српске војске на северу Косова и Метохије.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Љајић: Аћиф ефендија није исто што и Дража

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА