Најновије

Да ли ће Асад бити изручен Црној Гори?

Амерички Стејт департмент саопштио је, поводом позива бившег оперативца ЦИА-е Џозефа Асада, да одбију захтев Црне Горе за његово изручење, да "Сједињене Америчке Државе не коментаришу да ли су захтеви за изручење поднесени у одређеним случајевима", преноси "Глас Америке" и додаје да одлуку о томе може да донесе само државни секретар.

Црногорска полиција (Фото: Јутјуб)

То је Стејт департмент одговорио Гласу Америке који их је тим поводом контактирао.

Како се наводи, према процедури САД, коначну одлуку о изручењу доноси амерички државни секретар и то на основу мишљења судије.

"С обзиром на то да има дискреционо право да одлучује о захтевима за изручење, државни секретар може да узме у обзир и било који писани материјал који поднесе бегунац, његов адвокат или друге заинтересоване стране, као и друге спољнополитичке или хуманитарне околности", објаснила је новинарка ВОА, преноси црногорски портал ЦдМ.

Како је рекла, на Црну Гору се, као државу наследницу, односи Уговор о изручењу који су 1901. године САД потписале са тадашњом Краљевином Србије. 

"Према члану пет тог уговора, ни једна страна потписница није обавезна да изручи своје држављане или субјекте. Такође према члану 6, бегунац неће бити изручен ако се утврди или ако он сам докаже да је кривично дело за које је оптужен, политичке природе", појаснила је новинарка ВОА.

Црногорски правосудни органи раније су за Асадом расписали "црвену потерницу" Интерпола због сумње да је био члан криминалне организације, која је планирала да насилно преузме власт и спречи чланство Црне Горе у НАТО. 

Злочине НАТО над Албнанцима о којима нико не говори погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Још један власник запалио свој ауто јер не може да га региструје.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА