Најновије

"НЕУНИШТИВИ" ТЕНКОВИ СТИЖУ ЗА ШЕСТ МЕСЕЦИ: Одличне вести из Москве, Србија добија још 30 оклопних возила! (ВИДЕО)

Војска Србије ће за око шест месеци добити модернизоване руске тенкове које западни генерали, због изванредних резултата остварених у рату у Сирији, називају "неуништивим".

Руски оклопњак (Фото: Јутјуб)

Министар одбране Александар Вулин потврђује да ће 30 тенкова Т-72С и још толико оклопних возила БРДМ-2 бити испоручено нашој земљи почетком 2019. године. Он каже и да трају преговори са Русима о набавци још три хеликоптера Ми-17 и четири хеликоптера Ми-35. После испоруке ових тенкова и "оклопњака", тврде упућени, у региону ће једино Румунија имати бројнију, али не и квалитетнију војну опрему од Србије.

Антируска хистерија

Према речима министра Вулина, који се у Москви састао са руским колегом Сергејом Шојгуом, Београд је изузетно задовољан војно-техничком сарадњом са Русијом.

- Руски тенкови Т-72С и борбена извиђачка оклопна возила БРДМ 2, који су договорени у војно-техничком пакету између Москве и Београда, стићи ће у Србију у првом кварталу идуће године. Што се тиче остале технике коју смо наручили, хеликоптера Ми-17 и Ми-35, о томе када ће стићи тек треба да се разговара. Оно што је важно, међутим, јесте да ће Војска Србије сигурно бити јача за три хеликоптера Ми-17 и четири хеликоптера Ми-35 - рекао је Вулин за 'Спутњик'. Министар одбране захвалио се свом колеги Шојгуу за доследну политику и подршку у вези са Косовом.

- Веома сам захвалан Русији, лично министру Шојгуу и, наравно, председнику Путину што подржавају право Србије да одлучује кад је у питању Косово. Зато нећемо учествовати у антируској хистерији. Нећемо уводити санкције против Русије. Били смо пријатељи у најтежим временима и то ћемо бити и данас и у најбољим временима - наглашава Вулин.

Декан Факултета за безбедност 'Едуконс' Мирослав Бјеговић каже да Војска Србије и Министарство одбране раде на јачању одбрамбених капацитета како би сачували територију и независност.

- Набавком тенкова и оклопних возила из Руске Федерације наша држава јача своју одбрамбену моћ и заиста одвраћа евентуалне будуће агресоре који желе да угрозе њену територијалност. Србија овим чином не показује претензију на било чију територију, већ спремност да брани и одбрани виталне националне интересе - подвлачи Бјеговић.

Брза интервенција

Бивши потпуковник КОС Љубан Каран оцењује да су председник Вучић и министар Вулин за кратко време успели да направе огроман корак у наоружавању и модернизацији Војске Србије.

- То је урађено највише кроз сарадњу са Русијом и скупе донације. Модернизовани тенкови и оклопна возила знатно ће повећати маневарске могућности и ватрену моћ војске. Хеликоптери Ми-17 повећали би могућност вертикалног маневра, а Ми-35 ефикасност противоклопних дејстава. Заједно, ови хеликоптери увећали би способност брзе интервенције у случају изненадног нарушавања безбедности Србије. Након ових испорука, Војска Србије више неће бити иста, већ далеко респектабилнија војна сила - закључује Каран.

Све бољи односи Србије и Белорусије

Вулин додаје да Србија и Белорусија све боље сарађују захваљујући изузетним односима председника Александра Вучића и Александра Лукашенка.
- Војно-техничка сарадња две земље је на највишем нивоу до сада. Ремонт и модернизација четири 'мига 29' које набављамо од Белорусије иду по договореном плану - истиче Вулин, који се јуче састао и са белоруским колегом Андрејем Равковом.

Прочитајте ОВДЕ какву то поруку у Бањалуку носи Лавров.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА