Најновије

ОВАЈ БРОД ЈЕ ИЗАЗВАО ДИПЛОМАТСКИ СКАНДАЛ: Црна Гора се њиме поноси, а Хрвати сматрају да је њихов и траже га! (ВИДЕО)

Низом манифестација Црна Гора прославља 85. рођендан једрењака "Јадран", најлепшег и највреднијег брода Морнарице Војске Црне Горе. Али, осим што је пловећи споменик једног времена и поморске традиције на овим просторима, власништво над школским бродом је предмет спора Хрватске и Црне Горе који траје још од времена распада бивше Југославије, а чије се решење још не назире.

Јадран (Фото: Јутјуб)

Управо је јуче због њега избио дипломатски скандал, када је хрватска поп певачица Ивана Врдољак -Вана, изненада је отказала концерт који је требало да одржи у Тивту, на палуби управо једрилице "Јадран". Хрватски медији објавили су информацију да се Вана, „ни криви ни дужна, нашла у средишту дипломатског инцидента између Хрватске и Црне Горе”, јер званични Загреб врши појачан међународни притисак на Подгорицу да се Хрватској “врати брод који је 1991 ЈНА отела из Сплита”.

За црногорску морнарицу и Војску Црне Горе ствари су више него јасне - школски брод "Јадран" је део црногорске флоте и служи за обуку поморског кадра , каже у изјави за Радио Слободна Европа командант Морнарице Војске Црне Горе, капетан бојног брода, Веско Томановић.

- Као што знате, школски брод "Јадран" је у флотној листи бродова Морнарице Црне Горе. То је брод који је власништво Црне Горе и он се налази у организацијско формацијској структури Морнарице Црне Горе - наводи Томановић.

А о томе да ли су у току интензивни преговори две државе, како извештавају поједини медији у региону, Томановић каже:

- Морнарица Црне Горе није упозната о било каквим међудржавним разговорима између Црне Горе и Републике Хрватске што се тиче школског брода "Јадран" - каже Томановић.

Из црногорског Министарства одбране и раније су били експлицитни да је "Јадран" црногорски, да неће дозволити да овај брод буде тачка спорења две државе, али да ће штитити сопствене интересе.

Још од распада бивше државе и покретања сукцесије између држава насталих њеним распадом, Хрватска од Црне Горе потражује школски брод "Јадран" јер сматра да има право над једрењаком на основу чињенице да је брод, који је био у саставу Ратне морнарице бивше ЈНА, своју базу имао у ратној луци "Лора" у Сплиту.

Међутим, како је након избијања рата између свих република бивше Југославије постигнут договор да се све наоружање и војне инсталације, које су се на почетку сукоба нашле на територији појединих република, могу сматрати и власништвом тих република, тако је и школски брод "Јадран", који се у том тренутку затекао на ремонту у тиватском "Арсеналу", остао у поседу Црне Горе.

Али, да Хрватска не одустаје од захтева да "Јадран" пређе у њено власништво показала је и протестна нота званичног Загреба властима Црне Горе и Малте у мају ове године, када је једрењак био на крстарењу на релацији Тиват-Валета-Тиват. Наиме, Хрватска је од Малте дипломатским путем затражено да откаже гостопримство "Јадрану" и његовој посади", што се , међутим није догодило.

Новинар ријечког "Новог листа" Луко Браило за РСЕ каже да се та тема у хрватским медијима појављује повремено и подсећа да тамошња јавност на једрењак "Јадран" гледа као на пловило које припада Хрватској.

- Та тема се појави с времена на време, али није да је нешто посебно и често присутна у медијима. За тај проблем овдашња јавност и зна једино преко медија иако је својевремено деловало једно удружење из Сплита која је окупљала људе који су некада службовали на том броду. Овде се иначе на "Јадран" гледа као на брод који припада Хрватској који је одвезен тамо и да би ту требало пронаћи неки договор. Једно време се помињало да би био могућ неки договор о заједничком коришћењу али на томе се остало - појашњава Браило.

Једрењак "Јадран" је у "службу ступио 19. августа 1933. када је званично уписан у Флотну листу тадашње Краљевске морнарице Југославије. Изграђен је у Хамбургу у Немачкој, а до данас су се на њему обучиле и школовале бројне генерације поморских официра.

Прочитајте ОВДЕ како Трамп није само гурнуо црногорског премијера већ га је и брутално извређао.

Извор:  Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА