Најновије

У Црној Гори је у току идентитетски геноцид над Србима

Један од оснивача Српске куће и некадашњи лидер Српске народне странке Божидар Бојовић оценио је у интервјуу за Дан да је у Црној Гори у току идентитетски геноцид над Србима и да би зато пројекат Српске куће морао да буде изнад партијских и страначких интереса.

Протест Срба у Црној Гори против НАТО (фото: Јутјуб)

Сматра да Влада Србије треба да покаже да ли ће наставити да помаже до пуне афирмације институцију чији значај превазилази границе Црне Горе, или ће, како каже, "задовољавајући се учињеним, пустити да се ова, изложена административним замкама подгоричког режима, угаси". 

"Прихватио сам позив да будем један од акционара у оснивању, под условом да то буде културни центар свих Срба у Црној Гори, без обзира на страначку припадност, и да центар буде отворен за укључивање људи од значаја који нису акционари", казао Бојовић.

Прошло је, подсећа, више од годину како је за Видовдан 2017. године најављивано свечано отварање Српске куће.

"Без обзира на све проблеме којима је изложена од подгоричког режима, по оном што је до сада урађено, рекао бих да смо далеко од оног што би та значајна институција требало да буде. Ако институција не буде организована и радила на принципу акционарског друштва, са легалним избором органа, дефинисаним програмом и радом који ће штитити националне, а не страначке интересе (што је до сада био случај), ако Влада Србије не буде издашније помагала реализацију пројекта, још једна сламка спаса за Србе у Црној Гори нестаће у вртлозима лудих вјетрова и несрећних времена”, рекао је Бојовић.

Према његовим речима, као никада до сада, опозициону сцену у Црној Гори карактерише бројност странака, програмска хетерогеност, супротстављени ставови и недостатак наде да ће се и у даљој будућности "постићи антирежимско јединство".

“Част изузецима, али све то ми више личи на конгломерат интересних група него на политичке странке са јасно дефинисаним програмима, које су спремне да превазиђу програмске разлике, или да их бар привремено замрзну, па чак и личне анимозитете, и удруже се у заједничкој борби против однарођеног, корумпираног режима. Онако како су то некада урадили Народна странка и Либерални савез", рекао је Бојовић.

С друге стране, каже, неприхватљиво је да се у појединим странкама пуних 15 година није афирмисао ниједан нови политичар који завређује пажњу и поверење. 

"Да не говорим о неопходном бројнијем генерацијском успону, генерацијском поштовању и генерацијским сменама”, истакао је Бојовић.

ОВДЕ погледајте став СРС о Косову и Метохији.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шиптари у Црној Гори забрањују митрополиту Амфилохију и верницима  да уђе у православну цркву, полиција не реагује

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА