Најновије

"БЕСА" ТЕМЕЉ АЛБАНСКЕ МАФИЈЕ: Полиција им чува плантаже дроге, а ево чиме се највише баве!

Међу пет најопаснијих и најјачих криминалних група широм света, нашла се албанска мафија.

Италијанска полиција запленила дрогу и оружје албанске мафије (Фото: Јутјуб)

На првом месту је још увек мексички нарко-картел као најопаснија мафијашка организација на свету, а на другом се налазе "Кумови" и породице италијанске мафије. Руски криминалци су на трећем месту, амерички гангстери и уличне банде налазе се на четвртом месту, а посебно су јаке "Латино банде" повезане са мексичким картелима.

На петом месту налази се албанска мафија, која има своје огранке широм света, а сарађују са свим организацијама, које продају дрогу. Територијално су јако распршени, активни су у Европи, али и на огромном подручју које се протеже од Северне и Јужне Америке, па све до Кине.

Политичка умреженост и држава унутар државе

Албанска мафија позната је по специфичној комбинацији строге унутрашње дисциплине, кланске структуре и бракова унутар кланова. Сва ова својства смањују могућност разбијања организације изван и повећавају повезаност и солидарност унутар групе.

Плантаже чува полиција

У извештајима "Викиликса" потврђена је њихова повезаност са политичарима у бројним земљама. Неки аналитичари чак спекулишу да је сама мафија јача од службене Тиране, јер имају утицај на политику и правосуђе, као и властиту наоружану "полицију" која чува плантаже дроге.

Способност албанске мафије да организује логистичку подршку на виском нивоу, где год и када треба, довела је до тога да су без имало потешкоћа прешли границе своје земље и успешно се интегрисали у подземље других држава.

"Беса" као алфа и омега

Осим хијерархијске структуре, важну улогу има "Беса" што на албанском значи поверење, часна реч, а уједно представља темељне принципе њихове мафије: оданост, част и породица.

"Беса" је од велике важности у албанској култури. Онај ко ти да своју "Бесу", дао ти је свој живот и спреман је да те штити властитим животом.

Крвно сродство и бракови играју пресудну улогу у формирању кланова и група, а странцима је приступ ограничен: кад им се и дозволи да нешто раде за албанску мафију, одрађују само један или неки другоразредни посао.

Породичну структуру карактерише снажна унутрашња дисциплина, која се постиже жестоким и болним кажњавањем свакога ко прекрши правила.

У диловању наркотика прешишали су чак и Колумбијце, али то није све чиме се баве.

Међународни стручњаци сматрају да албанска мафија у својим рукама држи 75 одсто светског тржишта наркотика. Албански кланови толико су јаки, да су са првог места потиснули Колумбијце, који су до пре неколико година били главни играчи у свету, што се трговине дрогом тиче. Блиске везе успоставили су и са италијанском мафијом, што им је омогућило да се шире даље по Европи.

Наркотици су велики, али не и једини део посла којим се баве. Грчке власти су почетком 2008. године покренуле истрагу која се темељи на поверљивом извештају у којем се наводе страшни подаци о илегалним каналима за трговину дечјим органима из Албаније за Италију. Према тадашњим претпоставкама, за преношење органа коришћени су и неки дипломатски канали, а медији су писали да је у све био уплетен и један грчки лекар. Осим трговине дрогом и органима, баве се и трговином људима.

Од Балкана до читаве Европе

Албанска мафија пустила је јако корење у неколико европских држава. Једна од њих је Белгија у којој живи значајна албанска емиграција, а власти ову мафију сматрају одговорном за највећи део трговине дрогом, али и илегалног оружја за које се сматра да делом потиче из ратова на Балкану деведесетих година.

Осим наркотика и оружја, Белгија је за албанске мафијашке кланове важна и због трговине људима. Сматра се да албански мафијаши кријумчаре највећи број људи управо преко Белгије, а ранији извештаји међународних институција показали су да албанска мафија глобално годишње прокријумчари између 70 и 100 хиљада људи, од чега, према проценама, зарађује више од 50 милиона долара.

Познат је случај из 1989. године када је отет бивши премијер Белгије, Паул Ванден Боејнантс, а отмицу је организовао Басри Бајрами, члан банде Патрика Ханерса. Премијер је неповређен пуштен након месец дана, а претходно је за њега тражено 30 милиона белгијских франака, пише 100posto.hr.

Продаја органа један од послова Албанаца

Јак огранак имају и у Француској, где, како се верује, имају монопол над различитим гранама криминала, с тим што се посебан акценат ставља на проституцију. У Великој Британији концентрисани су на трговину дрогом, а како пише британски Сан, од Британаца и Пакистанаца полако преузимају тржиште кокаина.

Према подацима немачке обавештајне службе, у околини Хамбурга налазе се њихова главна упоришта. Немачки медији пишу да је тамошња албанска мафија толико насилна да полиција не може да нађе особу која би против њих сведочила из страха због сигурности, како властите тако и због својих породица.

Тачи кључна фигура

Својевремено је и британски Гардијан писао о великој улози бившег косовског премијера Хашима Тачија, који је означен као "кључна фигура у косовско-албанској мафијашкој мрежи".

Упркос дугогодишњим сукобима, сматра се да су Албанцима данас најближи сарадници италијанска и турска мафија.

Прочитајте ОВДЕ како је то Немачка јавно показала да финансира терористе.

Извор: Српски телеграф/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

У ЦЕНТАР – Уз помоћ Вучића албанска мафија купује земљу и фирме у Србији.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА