Најновије

КОНТРОВЕРЗНИ ЗАКОН ОТВОРИО ПАНДОРИНУ КУТИЈУ: Ствара се Велики Израел!

Закон о националности отворио је Пандорину кутију и Палестинце гурнуо још више у позицију грађана другог реда. Једина могућност је да Врховни суд сруши идеју која значи само једно.

Израел (Фото: Pixabay. com)

А то је да Израел постаје национална држава Јевреја. Палестинци и остали би преко ноћи постали персоне нон грата.

Упоредо са тим министарка правосуђа врши енорман притисак на Врховни суд којем најављује рат ако покуша да спречи доношење тог дискутабилног и вероватно противуставног закона.

Држављанство и трајно пребивалиште само су секундарни циљеви законодавца, примарни је свакако земља — једно од најгушће насељених подручја на планети овако ће „царским декретом“ постати израелска. И то је само почетак.

„Право на остваривање националног самоопредељења у држави Израелу је јединствено за јеврејске народе“ засигурно је најконтроверзнији део документа.

Дакле, Израелцем се дефинитивно не може сматрати муслиман или католик. Шта је са Голанском висоравни? Јерусалим исто тако није јасно дефинисан, упркос Трамповој иницијативи — овако би и то питање било обухваћено законом.

За Израелца сваки Палестинац би у пракси могао постати апатрид. Тај потез не би прошао без одмазде и могуц́е је да би довео до новог отвореног сукоба који би угрозио и животе Израелаца који раде или живе на Западној обали.

Палестинци постају грађани другог реда

Селективна примена закона и изразито националистичке контуре при њиховом стварању репресивно делују на скоро 20 одсто Израелаца с палестинским, односно муслиманским пореклом. Било их је и више, али протеривање и деловање законодавства учинили су своје.

Закон о националности би за почетак ударио управо на ту групу. Правно би следом догађања изгубили и трајно пребивалиште у Гази. Након тога би правно могли бити и избачени из властитих домова, па и депортовани. У пракси је свакоме јасно да се такве ситуације неће догодити, већ ће им претходити велики оружани сукоб, на који Израел ранијим споразумима није имао право и у теорији би био санкционисан од стране међународних тела, али у пракси би по новом закону само осигуравао доминацију на властитој земљи, насељеној гомилом „аутсајдера“.

Пад становништва би амортизовали јеврејским заједницама из Африке, које би у складу са законом добиле право на држављанство. У фокусу су Палестинци, али закон би погодио и све остале који нису Јевреји. Када се све сабере и одузме, једина нада за разрешење овог сложеног сукоба је Врховни суд.

Прочитајте ОВДЕ шта је алармантно.

Извор: Dnevno. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Како је настала држава Израел.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА