Најновије

Путинов план за трајни мир на Балкану: Подела КиМ само почетак цртања нових граница

Нови изглед Балкана! Овако се у три речи може описати план руског председника Владимира Путина који би обезбедио трајни мир у региону. О руском пројекту за сада се воде разговори иза кулиса и на нивоима специјалних изасланика неколико држава, али се све гласније помиње и у дипломатским круговима.

Владимир Путин (Фото: РИА)

Путинов план добрим делом поклапа се и са идејом које заступљају одређени кругови у Вашингтону, а један од кључних играча у том плану и његовом спровођењу је председник Републике Српске Милорад Додик. Наравно, тек ће уследити дипломатска офанзива Москве са циљем да се Путиновом пројекту обезбеди широка међународна подршка.

У најгрубљим цртама, нова мапа Балкана подразумева разграничење Срба и Албанаца, припајање Републике Српске Србији, као и некадашњег простора Херцег-Босне Хрватској и стварање мини-муслиманске државе, која би у ствари представљала оно што је остало од БиХ.

Тиме би, сматрају руски стручњаци с којима је Путин разрадио овај пројекат, била омогућена стабилност Балкана на дужи период. Такође, били би потпуно обесмишљени пројекти "велике Албаније", али и исламске џамахирије у коју неки покушавају да претворе садашњу БиХ. Коначно, успоставила би се и јасна граница даљем ширењу НАТО на исток.

Стручњак за међународну безбедност из БиХ Џевад Галијашевић сматра да је план одличан. Он истиче да препакивање граница на Балкану не може да се спроведе без нових тешких конфликата, осим ако тај процес не надзире Русија.

- Путин је свестан да на Балкану нема стабилности док РС у потпуности не припадне Србији, пошто је БиХ извор нестабилности с тенденцијом јачања муслиманског екстремизма. Предложена мапа јесте крајњи геополитички циљ ком треба стремити, она подразумева решавање националних питања на Балкану у складу са европском теоријом о нацији. Путин савршено добро зна кад је тренутак да се нека тешка питања решавају, а која могу да се одложе - објашњава наш саговорник.

Некадашњи шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић каже да руски председник има моћ да свој план спроведе у дело.

- Пројекат који Путин има у замисли може да буде део дипломатских игара које нама обичним људима нису докучиве, али имајући у виду да је ова мапа праслика некадашње идеје о националним државама, председник Русије сигурно може да буде стратег такве замисли на Балкану. Он у односу на западне лидере нема упрљане руке у региону, све што се дешавало овде у последњих 30 година дешавало се мимо Русије - наводи Јовановић.

Аналитичар Драгомир Анђелковић истиче да би Срби, уколико би овај план заживео, на овај начин коначно решили своје национално питање.

- То подразумева да уз поделу Косова иде и право РС на самоопредељење. Свакако, морале би да буду успостављене гаранције за границе остатка Србије јер су за нас неприхватљиве било какве промене у вези са Санџаком - износи Анђелковић.

Руски председник донео овај оригиналан поклон аустријској министарки ,више ОВДЕ.

Извор: Република/Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Покојни председник Милошевић објаснио ситуацију на Косову и Метохији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА