Најновије

Зашто су важне Газиводе за Србију и Србе? Онај ко их контролише имаће...

Зашто су хидроцентрала и језеро Газиводе важни за Србију и Србе на северу Косова?

Газиводе (Фото: Јутјуб)

Србија тренутно улаже у реконструкцију бране на језеру Газиводе код Зубиног Потока око милион евра.

Преко 90 одсто водене масе у ово језеро, које би приштинске власти да ставе под своју контролу, долази са водозахвата у централној Србији.

Вештачко језеро Газиводе и хидроцентрала код Зубиног Потока су једни од најважнијих енергетских ресурса Републике Србије на северу Косова. Језеро и хидроцентрала имају економски, стратешки и развојни капацитет. 

“Језеро Газиводе са хидроцентралом може да има јак економски утицај на развој севера Косова зато што је годишњи доходак око десет милиона евра. Толико би требало да буде, бар док ми овде разговарамо, ситуација није таква”, навео је директор ЈП “Ибар” ХЕ Газиводе Срђан Вуловић. 

Газиводе се често помињу као мета приштинских власти које желе да их укључе у косовски енергетски систем. Хидроелектрана је у власништву и под управом ЕПС-а. 

Упркос чињеници да се чак 74 одсто површине језера налази на територији општине Зубин Поток, а 25,9 одсто на територији Новог Пазара и Тутина, Приштина тврди да је реч о њиховој имовини. 

У Газиводе свих ових година улаже Србија. 

“Сва улагања на великој и малој брани се врше из буџета Републике Србије. Тренутно се врши реконструкција преливног зида на великој брани”, додао је Вуловић. 

Термоелектрана у Обилићу не би могла да ради без воде са Газивода. Тензије око Газивода подгрејало је прусуство војника КФОР-а. Њихови припадници и данас су били видљиви у близини језера. 

“Мислим да је ово један од најзначајнијих објеката и ресурса које поседујемо ми Срби на северу Косова, тј. уопште Срби на целом Косову. Без хидроелектране и језера Газиводе нема опстанка Срба, ни северно, ни јужно”, рекао је Горан Касаловић из Зубиног Потока. 

Око вештачког језера и хидроцентрале копља се ломе јер онај ко их контролише има под контролом енергетске ресурсе скоро целог Косова. За сада то раде радници предузећа “Ибар” ХЕ Газиводе. 

Језеро је дужине 24 километара, висина бране је 107 метара, у основи је широко 460, а дуго 408 метара.

Прочитајте ОВДЕ на ком је месту по утицају албанска мафија и шта им је уз дрогу најуноснија делатност.

Извор: Прва

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Газиводе су статешка ствар.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА