Најновије

АПЕЛ СВЕШТЕНСТВА И МОНАШТВА ЕПАРХИЈЕ РАШКО-ПРИЗРЕНСКЕ: Против поделе, омогућите српском народу да опстане и живи у миру!

Свештенство и монаштво Епархије рашко-призренске на Преображење упутило је Апел за Косово и Метохију. У апелу се наглашава да би се поделом, разменом територије или „разграничењем између Срба и Албанаца“ највећи део народа оставио онима који, како се наводи, ни до сада нису показивали спремност да поштују њихова права, а са ризиком од егзодуса. 

Игуман Сава Јањић, један од потписника апела (Фото: Епархија рашко призренска)

Истиче се да очување КиМ-а као дела Србије по међународним стандардима и Резолуцији 1244 не значи конфронтацију са светом, већ потврду става да без основних права и слобода једног народа дугорочно нема стабилног решења. Питање КиМ-а са својих хилјаду и пет стотина српских православних хришћанских манастира, цркава, задужбина и споменика културе није питање националне идеологије или митологије, а нарочито не само територије, КиМ је срж црквено-народног бића и постојања – истичу даље. 

Свештенство и монаштво ове епархије такође тражи од српског руководстава и међународних представника да се српском народу и цркви на Косову омогући опстанак и миран живот: „Овај апел не представлја мешање у политику, већ је пре свега гласан вапај оних који, живећи на Косову и Метохији, и пред Богом и сопственом савешћу, имају одговорност према верном народу, са којим чинимо живу Цркву.“ Претходно је апел упутио и сам владика Теодосије, упозоривши да би етничка подела или разграничење довели до егзодуса. У наставку објављујемо текст данашњег апела који је потписало 190 парохијских свештеника, игумана и игуманија манастира са монаштвом.

О празнику Преображења Господњег 6/19 августа ове године, сви парохијски свештеници и свештенослужителји, игумани и игуманије са целокупним монаштвом Епархије Рашко-призренске, предвођени својим Архипастиром Епископом Теодосијем, једногласно су упутили АПЕЛ за Косово и Метохију, којим се подржава Порука Светог Архијерејског Сабора СПЦ о Косову и Метохији, усвојена на овогодишњем мајском заседању Сабора у Београду и одговорни политички представници позивају да заштите наш народ и вековне српске светиње.

Својим потписима игумани и игуманије 20 манастира, који броје укупно 120 монаха и монахиња, као и 70 парохијских свештеника и свештенослужителја својеручно су потписали овај заједнички АПЕЛ. За оправдано одсутне, уз њихову сагласност, Апел су потписали од њих опуномоћени свештеници. И овом приликом, свештенство и монаштво наше Епархије, која обухвата древне историјске просторе наше Светосавске Цркве, на Косову, Метохији и Рашкој области, потврдило је јединство Цркве Божије око свог Епископа и исказало најдублју оданост Светом Архијерејском Сабору Српске Православне Цркве, који је у мају ове године изнео јасан и недвосмислен став о јужној српској Покрајини Косову и Метохији, и тако показао очинску бригу за свој верни народ и светиње на овом простору.

Апел

Са пастирском одговорношћу, ми, свештенство и монаштво Епархије рашко-призренске, предвођени нашим архипастиром Епископом Теодосијем, дубоко свесни тешког времена и ситуације у којој живимо, а руководећи се јасним и недвосмисленим одлукама Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, из маја 2018. године, подржавамо следеће:

– Да је Косово и Метохија, са својих хиљаду и петсто српских православних хришћанских манастира, цркава, задужбина и споменика српске културе, неотуђиви део Србије и да очување овог дела наше землје није питање ни националне идеологије или митологије, нити, штавише, само територије, већ представља саму срж нашег црквено-народног бића и постојања, што нас је као народ Божији и живу Цркву Христову вековима сачувало на овом простору.

– Да очување Косова и Метохије као интегралног дела Србије, по свим међународним стандардима, а уједно, у складу са Уставом Републике Србије и са Резолуцијом 1244 Уједињених нација, не значи конфронтацију са светом, већ управо афирмацију става да се без основних права и слобода једног народа, његовог идентитета, духовности и културе, не може наћи стабилно дугорочно решење.

– Да би евентуалном поделом, разменом територије или „разграничењем између Срба и Албанаца“ на сувереној територији Србије, највећи део нашег народа на Косову и Метохији аутоматски био оставлјен на милост и немилост онима који ни до сада нису показивали спремност да поштују наша права. У таквом немилом развоју догађаја постоји велика опасност да будемо изложени погрому сличном оном из марта 2004. године, или да под притиском и тихим терором, будемо присиљени на егзодус.

Због тога, сложно апелујемо на највише представнике Републике Србије, као и међународне представнике, да се нашем свештенству, монаштву и верном народу на Косову и Метохији омогући опстанак и миран живот, да сачувамо древне светиње и самим тим, обезбедимо вековни континуитет постојања наше Цркве на овом простору.

Овај апел не представља мешање у политику, већ је пре свега гласан вапај оних који, живећи на Косову и Метохији, и пред Богом и сопственом савешћу, имају одговорност према верном народу, са којим чинимо живу Цркву.

Прочитајте ОВДЕ све о битки због које се Србима дивио цео свет, па и непријатељи.

Извор: kossev. info

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

А шта је недавно изјавио игуман Иларион, такође један од потписника апела.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА