Најновије

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ИЛИЈА: Зову га и Громовник - време се тада мења, а ово никако не смете да радите

Српска православна црква и верници данас прослављају Светог пророка Илију.

Свети Илија (Фото: Public)

Свети Илија се сматра једним од највећих пророка у хришћанству. Младост је провео у богомислију и молитвама у пустињи. Због тачног предсказивања догађаја био је прогањан, нарочито од израелског цара Ахаве и његове опаке жене Језавеље.

Старозаветни пророк и новозаветни хришћански светитељ веома је поштован у православљу. Слави се 2. августа као строг и непоколебљив проповедник етичких вредности на којима је заснована хришћанска вера, а у народу је познат као Илија Громовник.

Према народној традицији, Свети Илија се вози у ватреним колима која вуку четири коња, из чијих ноздрва избија пламен, а грмљавина је тутњава његових кола којима се вози по небу и облацима. Када на Светог Илију пуцају громови народ каже да то светац гађа ђаволе, па се не ваља крстити да се ђаво не би сакрио под крст у који гром не удара. Такође, народ каже, треба добро гледати место где гром удари јер је то знак да се ту крије нечастиви.

Због тога се и до данас у сеоским крајевима задржао обичај да се на Светог Илију никако не ради у пољу, да се не би навукао гнев светитеља. Ипак, верује се да после њега лепо полако пролази, па је из давнина остала и позната изрека: „Од Светог Илије, сунце све милије”.

Верује се и да мед који се вади на Илиндан служи као лек, па мајке њиме мажу децу по образима да буду здрава. У јужној Србији верују да ће иструлити сви ораси и лешници ако грми и пада киша на овај дан.

На светог Илију кажу да не ваља улазити ни у винограде.

У многим деловима Србије организују се сабори и поштују се разноразни обичаји како догодине не би било олује и града.

У Јабланичком крају тврде да свако село треба да има неку жену која зна како да спречи олујне облаке да донесу град. Жене излазе из куће с васкршњим јајима и обраћају се својим умрлим не би ли умолили Светог Илију да не сручи град, помињући измишљена велика чуда која се дешавају у селу, попут оних да се црква преко ноћи позлатила.

Понекад мушкарци изађу пред кућу и пуцају из пушке у облаке Светог Илије, а верује се и да на данашњи дан ваља заклати и петла из прошлогодишњег јата. Некада се веровало ако се „петл старац остави ће наџиви газду“, па је газда, приликом клања говорио: „Боље ти него ја“ или „Не кољем те ја него Свети Илија“.

Свети Илија Громовник се слави као крсна слава, али се не кува жито, управо јер се сматра да је и данас овај светитељ жив.

Какве мрачне прогнозе је Баба Ванга имала за 2018. прочитајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА