Најновије

ДА ЛИ ЈЕ НЕПРИЈАТЕЉ ИСУВИШЕ ЈАК: Почетак краја Доналда Трампа?

Бивши Трампов адвокат под заклетвом тврди да је по налогу председника САД новцем за кампању плаћао ћутњу жена о наводним аферама са Трампом.

Трамп (Фото: ЈуТјуб)

То опозицији даје правне аргументе да покрене поступак смене председника.

Мајкл Коен, бивши адвокат америчког председника Доналда Трампа, признао је кривицу по осам тачака оптужнице након што је постигао нагодбу са федералним тужиоцима у Њујорку. Под лупом јавности су посебно два случаја проневере новца намењеног финансирању Трампове председничке кампање. 

Коен је још раније признао да је тим новцем платио ћутање порно глумице Сторми Данијелс која је тврдила да је имала аферу са Трампом. У уторак је адвокат међутим пред судом рекао да му је упутства за ту уплату дао лично „кандидат за федералну канцеларију“ што се може односити само на Трампа. Осим тога, Коен је признао плаћање бившој Плејбој-дами Карен Мекдугал због исте ствари. 

То је у Сједињеним Државама врло озбиљна ствар јер не ради се само о ненаменском трошењу новца. Плаћање за нечије ћутање тим парама значило би недозвољени утицај на изборне исходе. 

Трампово порицање 

ФБИ је у априлу у Коеновој канцеларији запленио снимке које је адвокат начинио наводно два месеца пред председничке изборе 2016, а на којима Трамп говори о плаћању Мекдугал за ћутњу. Председник је порицао да је имао аферу са њом, као и да је имао појма о плаћању. Са друге стране, Трамп је признао да Сторми Денијелс јесте плаћена за ћутњу, али порицао да је то учињено новцем из кампање. 

Остали преступи које је Коен признао односе се на пореске и банкарске преваре. Његов адвокат Лејни Дејвис написао је на Твитеру да је Коен под заклетвом сведочио „да му је Доналд Трамп наложио да почини недело тако што ће платити две жене са циљем утицања на кампању. Ако су та плаћања злочин за Мајкла Коена, зашто не би била злочин за Доналда Трампа?“ 

Лист Бостон глоуб коментарише: „Постоји велика шанса да ће 21. август 2018. заувек остати упамћен као почетак краја Трамповог председниковања.“ 

Демократе у Конгресу поново гласно размишљају о импичменту – поступку за смену председника. Један републикански адвокат близак Белој кући је, како преноси магазин Политико, забринут да би Коеново сведочење могло да буде повод демократама да покрену поступак уколико на изборима у новембру освоје већину мандата у Представничком дому Конгреса. 

Ненси Пелоси, лидерка демократских конгресмена, ускоро би могла да постане председавајућа доњег дома и стави импичмент на дневни ред. „Коеново признање да је платио стотине хиљада долара за ћутњу по упутству кандидата како би утицао на изборе 2016. показује да су председникове тврдње како ништа није знао далеко од тачних и ставља председника у још већу правну опасност“, саопштила је Пелоси. 

Како је јавио ЦНН, нагодба вероватно подразумева да ће Коен, некада човек од великог Трамповог поверења, морати у затвор на период од три до пет година. Пресуда ће бити саопштена 12. децембра, а кауција за останак на слободи одређена је на пола милиона долара. 

“Лов на вештице“ 

Од поменутог претреса ФБИ множиле су се шпекулације да би Коен могао да проговори у замену за смањену казну. Претпоставља се да ће то бити један од важних делова мозаика који склапа специјални истражитељ Роберт Милер чији је превасходни задатак да испита наводну сарадњу Трампове кампање са Русијом. 

Председник Трамп је читаву истрагу назвао „ловом на вештице“ и до данас одбацује све оптужбе. Званична Москва такође је негирала умешаност у америчке изборе. Милерова истрага је од маја прошле године изнедрила оптужнице против 30 особа од којих је пет у нагодбама признало кривицу. 

Бивши менаџер Трампове кампање Пол Менафорт јуче је проглашен кривим по 8 од 18 тачака оптужнице, углавном за утају пореза. Он је прикрио 16 милиона долара које је приходовао као саветник проруских политичара у Украјини. Висина казне биће одређена касније, али се рачуна са вишегодишњом затворском казном. 

Трамп је саопштио да му је „жао“ Менафорта, али да он са читавом ствари нема везе. Такође је поновио да је у питању наставак „лова на вештице“. 

Угледни Нујорк тајмс је у уводнику објавио: „За један лов на вештице, истрага господина Милера већ је изнедрила знатан број вештица.“

ОВДЕ погледајте како је врх државе организовао кампању блаћења Саве Јањића.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Трамп: Све су то лажне вести

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА