Најновије

НАТО ГЕНЕРАЛ: Постоје групе које могу да изазову немире на Косову

Адмирал Џејмс Фого, командант Команде здружених снага НАТО у Напуљу, главнокомандујуће базе за Западни Балкан, Северну Африку и Блиски исток, за “Блиц” говори о ситуацији у Србији и на Балкану, и како види будућност нашег региона.

НАТО на Косову (Фото: nato. int)

Интервију преносимо у целости.

На почетку разговора, адмирал Фого је истакао да је Балкан важан за НАТО и да је оптимистичан поводом ситуације у нашем региону, али је признао и да постоје ствари које му се не допадају. Такође, нагласио је да Србија сама бира своје партнере, али да то неће успорити сарадњу коју НАТО има са нашом земљом.

Поједини НАТО генерали рекли су да су Србија и Република Српска претња за НАТО због руског утицаја. Да ли можете да нам кажете која је то претња и како ви гледате на то?

- НАТО чланице на Балкану, оне земље које желе то да постану и чланице Партнерства за мир, демократске су земље и људи у њима слободно одлучују с ким ће да буду савезници. Није на мени да говорим како да бирате пријатеље, тако да Србија самостално одлучује с ким жели да сарађује. Ваша земља је успоставила са многима билатералну и мултилатералну сарадњу. Сарађује са САД, са НАТО као институцијом и Србија је ту дала јасно до знања да неће у омом тренутку тражити чланство, иако је чланица Партнерства за мир и истовремено одржава добре односе са Русијом. Што се тиче Русије, видели смо да се умешала у изборе у Црној Гори и такође у напретку ка чланству у НАТО. Било би добро да Русија пусти демократске земље да саме одлуче.

Чују се разне идеје из Београда, Приштине и Тиране о могућој промени граница. Било је неких безбедносних изазова за Кфор, имали смо неколико инцидента углавном на штету српских цивила, убиство српског политичког лидера... Да ли је НАТО спреман за нове изазове о којима се говори?

- То питање се односи на медијске натписе и спекулације о резултату дијалога између Београда и Приштине. Када је дијалог стао после убиства Оливера Ивановића, рекао сам да треба да се настави. На срећу ваши лидери, као и лидери из Приштине и Брисела, исто су размишљали да треба да се врате за преговарачки сто и дијалог се наставио. То је ствар између Београда и Приштине и постоји намера да се у оквиру овог разговора у септембру поведе шира дискусија са ЕУ, и драго ће ми бити да чујем какви су планови од председника Александра Вучића и Хашима Тачија. Кфор је део НАТО и веома је снажан, то је сила од 4.000 људи и наш мандат је да реагујемо као трећа инстанца. Прво су ту косовске институције и полиција, онда Еулекс, затим смо ми ту да реагујемо ако се појави ситуација која је претња по нашем мандату, а који произлази из Резолуције СБ УН 1244 да одржавамо безбедно окружење и слободу кретања. То радимо и то врло добро и немам сумње да ћемо наставити без обзира на све будуће изазове који могу да произађу из овог дијалога у наредних неколико месеци

Албанија, која је НАТО чланица, заговара брисање граница између ње и Косова, чиме додатно компликује ситуацију. Шта би се десило уколико дође до конфликта око границе, пошто је Албанија чланица НАТО, а Србија није?

- Границе су зацртане међународним споразумом, границе суверених држава, као што су Албанија или Црна Гора, које су НАТО чланице. Када кажете да може доћи до конфликта око граница, нису само НАТО и Кфор одговорни за одржавање безбедног окружења већ је то и Војска Србије. Имамо веома добре односе са Војском Србије. Лично имам веома добре односе са начелником Генералштаба ВС, генералом Љубишом Диковићем и знам да скоро свакодневно разговара са командантом Кфора, генералом Салватореом Куочијем и ту нема другог интереса осим одржавања мира и стабилности у региону. Дакле, то је двосмерна улица, постоје две стране границе, обе су одговорне за мир на тој граници и немам нека друга очекивања без обзира на било које неслагање у политичком дијалогу.

Недавно, током посете на Косову, рекли сте да ако буде немира, да НАТО има довољно војника. Ваша изјава је имала великог одјека у Србији и звучало је као да сте очекивали да ц́е се то десити. Да ли НАТО зна нешто о потенцијалним немирима на Косову?

- Такође сам рекао да ако имате дијалог, као што се дешава сад, који се тиче фундаменталних питања које обе стране имају и које имају различито мишљење, постоје индивидуалне групе са обе стране које се не слажу са лидерима држава у напретку мирног дијалога. То понекад може да доведе до немира. То што сам изјавио у кампу “Нотинг Хил” на Косову је да препоручујем да људи искористе свој глас и глас на изборима да искажу своје мишљење, какво год било, и да не прибегавају насиљу на улицама. Желео сам да уверим људе који желе мир да ћемо бити ту да помогнемо ако се од нас то тражи, и за остале који имају задње намере да ћемо бити ту уколико је то потребно.

Сваког месеца посећујете Косово, говорили сте и о позитивним променама. На које сте тачно мислили и шта се променило током поседњих месеци?

- Нисам мислио само на Косово, већ на цео регион. Када идем, често се састајем са младим људима. У Приштини их је занимало о визној либерализацији, путовању, образовање, напретку, стварању породице, о стварима које желе људи у целом свету, то је нормална ствар. Охрабрио ме је ниво ентузијазма ове групе младих људи. Све занима мирна будућност своје земље и региона. Они су будућност који ће заузети наша места. То су позитивне ствари и охрабрујуће за Балкан. Видим и ствари које ми се не допадају, као мост у Косовској Митровици. Иако је завршена реконструкција моста, на северној страни су стављене бетонске баријере. Како ћемо да решимо несугласице блокадом моста?

Адмирал је рекао да се радује вежбама РЕГЕX, које ће се одржати у октобру у Младеновцу. Како је истакао, оне су добра пракса да се покаже како у НАТО спроводе вежбе и како оружане снаге Србије раде у одржавању, тренирању и развоју војске.

Омиљена књига - “На Дрини ћуприја”.

Током посете „Блица“ НАТО базе у Италији, адмирал Фого показао нам је књигу Иве Андрића „На Дрини ћуприја“, коју је прочитао и која му је једна од омиљених.

- Сјајна књига, дала ми је увид у историју стару 700 година. Мост је наратор и главни лик, коришћење метафоре је изузетно. Није изненађење што је добио Нобелову награду. Читам и друге балканске ауторе, Исмаил Кадари има сјајне књиге - рекао је Фого.

Најсуровији вођа ИД је ипак жив, огласио се и послао језиву поруку. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Интервију са  Џејмсом Фогом

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА