Најновије

СКАНДАЛ! Руски писац непожељан у БиХ: Политички обрачун преко Прилепина?

Познатом руском писцу Захару Прилепину, који је данас требало да учествује на књижевној вечери у Народној библиотеци Републике Српске у Бањалуци, забрањен је улазак у БиХ због наводних ''безбедносних разлога''.

Захар Прилепин (Фото: Јутјуб)

Прилепин је јуче из Русије допутовао у Београд, а када се са београдског аеродрома упутио ка Бањалуци, где је требало да буде главни гост манифестације "Кочићев збор”, на граничном прелазу у Рачи пасош му је одузет и упућен на проверу, након чега је Прилепину забрањен улазак од стране Граничне службе БиХ. Једино објашњење које је добио јесте да “његово присуство представља опасност за безбедност грађана и нарушава јавни мир и поредак те представља претњу за међународне односе БИХ.” Тако је Прилепин изненада сазнао да је већ готово шест месеци ''persona non grata'' у овој земљи, у коју се иначе упутио по позиву организатора?!

И више је него јасно да оваква одлука БиХ представља монету за неке политичке обрачуне Бошњака, јер никоме и даље није јасно како Захар Прилепин, писац светског угледа, представља било какву опасност за грађане БИХ, а камоли на који начин нарушава међународне односе. Слично мишљење јуче је изнео председник РС Милорад Додик, истакавши да је наредба о забрани уласка на територију БиХ “срамна, недопустива и уперена против пријатеља Републике Српске”.

- Захтевамо да се та наредба повуче. Како је могуће да је један руски писац претња по безбедност БиХ, а није хиљаде миграната или повратника са сиријског ратишта? Забрану уласка руском писцу видимо као учешће безбедносних структура БиХ у антируској хистерији коју у последње време диктирају неке западне земље, а којој су се придружили и представници СДС и ПДП у Сарајеву - истакао је Додик за “Срну”.

Подсетимо, Прилепин је прошле године био гост нашег редитеља Емира Кустурице у Андрићграду, када је овенчан и”Андрићевом наградо”. Он тада није крио своје одушевљење гостопримством”српске браће”, изјавиши да му је жао што није бранио Србе за време НАТО агресије 1999. године.

- Браћа смо по духу, али и по делима. Чак и о рату слично мислимо, а то није мала ствар. Када је НАТО бомбардовао Србију, ја сам био момак. Сада жалим што нисам обукао униформу, што нисам дошао да се са својом браћом борим. Русија је тада била слаба. Није било сагласја између политичара и народа, а да је оно постојало, моја земља би бранила Србе – изјавио је Прилепин том приликом.

Амбасада Русије у БиХ синоћ је изразила забринутост и дубоко разочарење због одлуке да се забрани улазак Прилепину и затражила хитно објашњење од Министарства спољних послова БиХ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА