Најновије

И ИСТОРИЈУ МЕЊАЈУ ДА ЗАТРУ ВЕЗЕ СА СРБИЈОМ: Преко ноћи обновљена иницијатива за поништавање одлука Подгоричке скупштине

У Црној Гори, готово преко ноћи, обновљена је иницијатива за поништавање одлука Подгоричке скупштине, коју је после смене са чела некада најјаче опозиционе и "просрпске партије" - Народне странке, лансирао универзитетски професор, а потом Ђукановићев дипломата у Сарајеву, др Новак Килибарда.

Подгорица (фото: Јутјуб)

Иницијатива је обновљена кроз саопштење минорне Либералне партије, која је, додуше, део власти, а подржали су је ДПС и Социјалдемократе. Наравно, њихови коалициони савезници из Бошњачке странке и странака које окупљају Хрвате и Албанце, мудро су оћутали изјаву црногорских званичника да "Црна Гора памти и прославља часне датуме и догађаје из наше прошлости, а Подгоричка скупштина није један од њих".

- Иницијатива да се у Скупштини да прилог историјском преиспитивању 1918. неопходна је и праведна - сматра посланик ДПС Никола Ракочевић.

Према његовом мишљењу, после 100 година од државног посрнућа, треба наћи одговор на питање да ли су се Црногорци и остали грађани вратили националној и државотворној свести.

- Кроз историју је било логично, мада неправедно, што ова тема није стављена у центар пажње. Црној Гори је потребно разобличавање Подгоричке скупштине, кроз јавне расправе са угледним и релевантним стручњацима. На концу, и да разговарамо о усвајању резолуције у Скупштини, треба врло пажљиво бирати начин. Јер, поништавати одлуке једног ванинституционалног окупљања - испоставиће се, злонамерне, издајничке скупине - назване Подгоричка скупштина, у кровној институцији Црне Горе, могло би значити и признавање легитимитета срамних одлука из 1918. године - сматра Ракочевић.

Ипак, последице нелегитимне и нелегалне Подгоричке скупштине, додаје посланик ДПС, биле су све до 2006. у потпуности легализоване. Зато је иницијатива да се и у Скупштини да прилог историјском преиспитивању 1918. неопходна и у крајњем праведна, наглашава Ракочевић. Он, ипак, не наводи да ли ће ДПС и када ову иницијативу предати Влади Црне Горе, одакле би, ако буде прихваћена, требало да иде на надлежни одбор у Скупштини Црне Горе.

- Социјалдемократе би подржале такав акт уколико буде у скупштинској процедури, да би се једном за свагда ставила тачка и на ту превару Црне Горе - каже портпарол СД Стефан Шустер.

Његова изјава може се тумачити као "припрема терена" за укидање одлуке 160 посланика Велике народне скупштине српског народа у Црној Гори, о уједињењу Црне Горе и Србије у једну државу под династијом Карађорђевић, али и оне којом је црногорски суверен краљ Никола, који је раније побегао из земље, збачен са престола.

- Дубоко је назадна, и срећом, историјски поражена, жеља појединих конституената ДФ за величањем нестанка Црне Горе. Када у томе није успео ДПС деведесетих, чији је председник Мило Ђукановић тада говорио да је Подгоричка скупштина "важан датум у нашој историји, јер је тада коначно реализована вековна жеља јужнословенских народа за формирање заједничке државе", сигурно данас неће успети наличје његове политике - саопштено је из СДП, партије која је до пре две године била верни савезник Ђукановићевој ДПС.

Међутим, СДП је и тада, као и сада, за поништавање одлука Подгоричке скупштине која је заседала од 24. до 29. новембра 1918.

- Таква иницијатива потиче од непријатеља српског народа - каже за "Новости" председник Српског националног већа у Црној Гори Момчило Вуксановић.

Он истиче да је "хајка" почела од када СНВ обележава датум доношења одлука Подгоричке скупштине.

- Они би да поставе ограде, границу и жице унутар једног истог народа. Наравно, то је потез безумника осуђен на пропаст. Ми ћемо увек обележавати тај светли датум у историји Црне Горе, јер, тада су остварене тежње нашег народа у Србији и Црној Гори. Ми не смемо да обрукамо претке. Скупштина није дело појединаца ни из Србије, нити из Црне Горе, већ жеља народа. Можда, како рече Матија Бећковић, збор делегата за Скупштину није био баш најдемократскији, али јесте демократскији од свих избора одржаних у Црној Гори - истиче Вуксановић.

Праве се луди

Председник СНВ наглашава да ће се Срби увек поносити тим датумом. Уосталом, додаје, Подгоричку скупштину су признале велике силе, односно, међународна заједница.

- Неки су на то у Црној Гори заборавили, или се праве луди - каже Вуксановић, говорећи о још једној од дубоких и болних подела у Црној Гори, која никако да постане велика заједничка кућа, пошто у њој правила игре још увек креирају они "више равноправни", не марећи за права оних који не памте од јуче.

ОВДЕ погледајте како је дечко (19) пребијен у ЦГ и бачен у кому само зато што је Србин.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шиптари не дају митрополиту Амфилохију и верницима да уђу у цркву у Улцињу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА