Најновије

Епидемија куге однела је преко 2500 живота: Сазнајте све интриге које се крију иза овог догађаја!

Промоција нове књиге Вулета Журића „Помор и страх“ ће бити одржана у уторак, 28. августа од 18 сати у Делфи Кафéу у СКЦ-у.

Фото-Лагуна

Тема Журићевог новог романа је епидемија куге која је захватила Срем крајем 18. века, а која је однела само у тој вароши преко 2500 живота за мање од годину дана.

О књизи ће осим аутора говорити Дејан Михаиловић, уредник издања, и Владан Бајчета, књижевни критичар.

У Иригу 1795. свештенику Стевану Везилићу и лекару Андрији Будаију, скрбницима душе и тела својих суграђана, пало је у део да житељима пруже сваку врсту помоћи, да утеше болесне и ближње, да ублаже страх и болове, и да уз помоћ аустријских власти отворе карантин и зауставе епидемију. У народу се шире гласине да кугу шири прелепа девојка пепељастих очију са белим плаштом, која се повремено појављује по сремским селима. А само Везилић и Будаи знају праву истину…

Вешто уплићући историјске догађаје и ликове у радњу и служећи се аутентичном лексиком и говором ондашњег српског живља на граници Аустрије и Турске, Журић успева да на привлачан начин, упркос тешкој теми, дочара време и обичаје једне прохујале епохе, у којој су се на овим просторима помешали народи, веровања, културе и обичаји.

„Помор и страх“ је интригантан роман који, попут сродних књижевних алегорија (као што су Камијева „Куга“, Пекићево „Беснило“ или Сарамагово „Слепило“), испитује границе људскости у невољним временима. На основу детаљних сведочанстава које су за собом оставили немачки и мађарски лекари који су се бавили сузбијањем куге у Иригу, писац покушава да реконструише целокупну процедуру чишћења вароши, уплевши у оно што је факат политичку и љубавну интригу.

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА