Најновије

О КАКВОЈ ПРОМЕНИ АМЕРИЧКЕ ПОЛИТИКЕ ПРИЧА ДАЧИЋ: И Вашингтон скида Косово са стола СБ УН

Сједињене Америчке Државе, које ће преузети председавање Савету безбедности у септембру, на дневни ред светске владе у том месецу неће ставити извештај генералног секретара УН Антонија Гутереса о стању на Косову и Метохији.

Савет Безбедности УН (фото: Синхуа)

Гутересов редован тромесечни извештај, подсетимо, односи се на период од 16. априла до 15. јула 2018, и иако је на Ист Риверу о њему требало да се дискутује током августа, Велика Британија, као председавајућа овог месеца, то питање је скинула са стола. То је био први пут да се пред чланицама СБ извештај генералног секретара УН није нашао у редовном тромесечном термину.

- Ми не одустајемо и чекамо да председавајући буде неко ко нам је наклоњен. Надамо се да ће седница о КиМ бити у октобру када председава Боливија или најкасније у новембру када ће то бити Кина - каже за "Новости", Ивица Дачић, министар спољних послова.

Ни потез Лондона, као ни намера Вашингтона, нису изненађење јер њихови представници при СБ УН већ годинама заговарају проређивање седница посвећених КиМ или њихово затварање за јавност, а као аргументе истичу да је стање у нашој јужној покрајини добро и да ово питање више не спада у ред горућих. Они, такође, захтевају и смањење обима мисије Унмика, уз образложење да не треба "неефикасно трошити ресурсе".

ОВДЕ погледајте како Дачић тврди да је приштина изгубила подршку великих сила.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић о Косову и Метохији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА