Најновије

ДОК УСТАШЕ СЛАВЕ: Србија обележава дан сећања на жртве "Олује"

Навршава се 23 године од хрватске војно-полицијске акције „Олуја“, у којој је из својих домова протерано преко 300.000 крајишких Срба.

Снимци из 1995 (фото: Јутјуб)

Живот је изгубило или се води као нестало више од 2.000 људи, а сећање на десетине километара дугу колону оних који су у Србију стигли преко Босне и Херцеговине и данас сведочи о једном од најмасовнијих егзодуса на овом поднебљу, саопштио је Комесаријат за избеглице.

Од почетка ратова на просторима СФРЈ 1991. године, у Србији је уточиште потражило 610.000 Срба из Хрватске и БиХ, од којих данас статус избеглице из Хрватске има још око 18.000. 

Иако је прошло више од две деценије, бројни покушаји успостављања климе поверења у региону нису дали много резултата. Хрватска ће 4. август славити као дан победе, док ће Срби палити свеће оплакујући жртве и тугујући за изгубљеним домовима, наводи се у саопштењу. 

Упркос помацима оствареним кроз процес регионалне сарадње и спровођење Регионалног стамбеног програма и даље су актуелна нерешена питања доспелих а неисплаћених пензија, динарске и девизне штедње, одузетих станарских права, изостанак обнове више од 10.000 срушених српских кућа у подручјима где није било ратних дејстава, као и поврата одузетог пољопривредног земљишта. 

Оно што посебно забрињава је изостанак адекватног одговора надлежних институција Републике Хрватске на пораст броја инцидената заснованих на националној основи и проистеклих из говора мржње, као и одсуство заштите српског језика и писма. Из оваквих поступака се јасно види да су избеглице усмерене искључиво на интеграцију у Републици Србији, јер је процес повратка скоро заустављен.

Повратак Срба у Крајину је спорадичан, а хрватска држава чини све да се он никад у значајнијем броју ни не деси, стварајући атмосферу која враћа регион у деведесете, оцењује се у саопштењу Комесаријата.

Обележавање Дана сећања у Бачкој Паланци

Централна државна манифестацији обележавања Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“, биће одржана вечерас у Бачкој Паланци, а присуствоваће председник Србије Александар Вучић.

Парастос жртвама одржаће патријарх Иринеј, након чега ће се присутнима обратити сведок страдања Јелена Кнежевић, председник Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик. 

Обележавању ће присуствовати и премијерка Србије Ана Брнабић с члановима Владе, представници Владе Републике Српске, посланици Скупштине Србије, посланици Скупштине Републике Српске, представници Војске Србије, СПЦ.

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије се захваљује међународним организацијама, билатералним донаторима и Делегацији Европске уније у Србији на свим уложеним средствима за решавање стамбених потреба избеглица, али напомињемо да се не смеју заборавити нерешена отворена питања која отежавају постизање трајних решења за избегличку популацију. 

Република Србија сматра да наставак активности на спровођењу анекса Е и Г Споразума о сукцесији има висок приоритет, као и остале активности које воде решавању избегличких проблема, а у том смислу очекује се даља подршка међународне заједнице. 

Република Србија је спремна на сарадњу и наставиће да испуњава све своје обавезе, поручује се у саопштењу.

Помен жртвама биће одржан сутра у 11 сати у Цркви светог Марка у Београду као и у многим општинама широм Србије.

ОВДЕ погледајте како усташе славе Олују.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Олуја злочин који траје, емисија

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА