Најновије

"ДА ЛИ ЗНАШ ШТА СУ УРАДИЛИ МОМ ОЦУ": Машуловић славио "Олују" иако су током рата у логору Лора зверски убијени његови земљаци

Пуковник Иван Машуловић, официр Војске Црне Горе, отишао је да слави "Олују" у Книну у Хрватској, иако је за време рата деведесетих година у сплитском затвору "Лора" зверски мучено, а потом и убијено девет његових земљака, црногорских резервиста, припадника ЈНА. Већина убијених црногорских војника, њих шест, била је из Никшића, баш као и Машуловић.

Иван Машуловић (Фото: Јутјуб)

У злогласном сплитском логору, према исказу шибенског заповедника војне полиције Марија Баришића, који је 1992. године био у инспекцијској контроли у "Лори", деветорици Црногораца су џелати секли уши, језик и вадили очи. Како је навео, црногорски резервисти су молили своје крвнике да их убију да би им прекратили муке.

Кости црногорских војника који су убијени у "Лори" тек су 2006. године враћене у Црну Гору. За те злочине још нико није одговарао.

Александра Симовић (26), ћерка Ратка Симовића који је мучен и убијен у "Лори", каже да се осећала ужасно када је видела пуковника Црне Горе на прослави "Олује".

- Кажу да је Машуловић морао да оде на ту прославу, али питала бих га да је прослава била у "Лори", да ли би и тада отишао. Мој отац је убијен у логору али, што је још горе, нимало нисам изненађена оним што се десило. Па, Стипе Месић је био почасни грађанин Подгорице - наводи она.

Како каже, у Никшићу су подељена мишљења о Машуловићевом потезу. Неко, каже, протестује, неко не, зависи од тога да ли је некоме стадао неки члан породице или није.

- Да сретнем Машуловиће на улици пришла бих му и питала га зашто је то урадио. Зашто је ишао тамо, да ли зна шта су радили мом оцу, а његовом колеги - каже Александра.

Њена мајка Радмила, каже да би волела да Машуловић није био на прослави "Олује" и да јој је жао што је донета таква одлуика.

- Изненађена сам понашањем државе у вези са целим случајем око логора "Лора" - каже она.

Иако је на рачун потеза Ивана Машуловића ових дана стигло "море" увреда, прсовки и најразличитије критике, оно што је чињеница јесте да он није самоиницијативно ишао у Книн на обележавање "Олује", већ да је тамо представљао државу Црну Гору.

Тако се ова земља, одлуком да пошаље свог изасланика на прославу "Олује", практично наругала свим жртвама, а пре свих црногорским грађанима који су страдали девесесетих година у ратовима у Хрватској.

На све то, у покушају да своју одлуку оправдају, црногорске власти су Машуловићево присуство у Книну објасниле као "безазлени цивилизацијски чин".

На присуство црногорског званичника у Книну јуче се осврнуо и председник Србије Александар Вучић.

- Имали смо слање њихових војника у НАТО мисију на Косово, а сада ово. Хвала вам пријатељи - поручио је иронично Вучић.

Прочитајте ОВДЕ ко каже да су Срби гори од Хитлера.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

РТЦГ - Црна Гора службено подржала прославу Олује.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА