Најновије

ЗБОГ НАГЛИХ ВРУЋИНА СВИ ПИЈУ ВИШЕ ВОДЕ НЕГО ШТО БИ СМЕЛИ: Последице могу да буду фаталне! Ево колико вам је стварно потребно!

Услед тропских температура које су захватиле велики део Европе, многи људи пију велике количине воде, али ма колико вам невероватно звучало - то може да има кобне последице.

Илусутрација (Фото: pixabay)

Наиме, у данској се десило да је неуобичајено велики број људи примљен у болнице широм Данске због губитка соли услед уношења превише воде у организам, а све што су несрећни људи желели јесте - да се хидрирарју.

Како јавлљају дански медији, од почетка лета у болницу у граду Холбек у данској покрајини Сјеланд примљено је око 20 пацијената који су се лекарима обратили због прекомерног уношења воде у организам, док је уобичајен број оваквих случајева сваког лета један или два.

- Имамо пацијенте који су се теже разболели због тога. Неки од њих су чак примљени на одељење интензивне неге - изјавио је лекар болнице у Холбеку Хенрик Анкер Соренсен.

Иако се током великих врућина саветује људима да пију више воде, прекомерне количине могу да узрокују одређене компликације.

Дански лекар је истакао да упутства грађанима вероватно нису била прецизна, јер није наглашена важност уношења соли и минерала, који се, заједно са водом, уносе у организам како би се надокнадила количина која се изгуби знојењем.

- Пад нивоа соли и минерала може да доведе до стања конфузије или вртоглавице, па чак и до губљења свести и грчева. Разређена крв услед уношења превише течности у екстремним случајевима може да буде опасна по живот - закључио је Соренсен.

Препорука је да се током дана попије до 2,5 литра воде, али неки стручњаци ипак доводе у питање благодети које вода има по наш организам. Они тврде да је унос више од два литра воде дневно и више него што је телу потребно. Неки чак тврде да опсесија за водом може изазвати озбиљне здравствене проблеме!

Професор Марк Вајтли, васкуларни хирург, један је од оних које брине превелики унос воде. Он тврди да ће се након дужег времена уношења велике количине воде наш мозак навићи на то и очекиваће свакога дана исто. Колико воде је превише?

Професор Вајтли, који је стручањак и за хиперхидрозу, каже да је претерани унос воде повезан са проблемима са знојењем.

- Своје пацијенте прво питам колико пију. Пошто се много зноје, обично ми кажу да пију много воде како би надокнадили њен губитак из организма. Када им кажем да повећан унос воде само погоршава ситуацију, увек се изненаде. Ако пијете више воде него што вам је потребно, тело ће кроз зној покушати да избаци тај вишак - објашњава професор Вајтли.

Најчешће ћете чути препоруке да је потребно попити два литра воде дневно. Вода нам јесте потребна да би бубрези функционисали нормално и да не бисмо дехидрирали, али није једина течност коју би требало да уносимо. Иако би требало да избегавате алкохол, који води до дехидратације, као и сокове који садрже велике количине шећера, требало би да пијете и друге течности. Истраживање спроведено у Шведској показало је да нам је просечно потребно 2,5 литара воде, с тим што би 500 милилитара требало да потиче од воћа и поврћа које уносимо током дана.

С друге стране, аустралијска нутриционисткиња Габријела Местон тврди да за обавезан дневни унос два литра воде нема научне основе.

- Тај број је извучен ниоткуда, али важно је остати хидриран. Најлакше је проверити пијете ли довољно течности тако што ћете гледати своју мокраћу. Она треба да буде прозирна или благожуте боје. Ако сте дехидрирани, биће јако жута - каже Габријела Местон, објашњавајући да у тренутку кад осетимо жеђ, већ смо дехидрирани неколико сати.

У летњим данима треба пити више воде, а количина потребна телу, каже ова нутриционисткиња, може варирати између 700 милилитара и два литра дневно. Диуретици као што су кафа или чај изазивају чешће мокрење, па, ако их користимо, требате да пијемо више течности.

Како да знате да сте унели довољно воде? 

Количина воде која је неком потребна зависи од грађе, окружења у коме живи, као и од климатских услова. Што сте крупнији и активнији, то вам је потребно више течности. Такође, што је топлије напољу, то вам је потребно више воде.

Шта ће вам се десити ако по цео дан пиљите у екран погледајте ОВДЕ.

Извор: Блиц жена

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Попијте чашу воде у 6 сати ујутро: Цео свет је полудео за овом методом, ево зашто!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА