Најновије

КАКО ЈЕ МЕША СЕЛИМОВИЋ ЗАПУШИО УСТА ХРВАТИМА: Питали га зашто је Србин

Један од највећих српских писаца је својевремено усред загреба запушио уста Хрватима.

Меша Селимовић (фото: Публик)

Мехмед Меша Селимовић рођен је 26. априла 1910. године у Тузли. У родном граду завршио је основну школу и гимназију. Године 1930. уписао се на студијску групу српскохрватски језик и југословенска књижевност Филозофског факултета у Београду. Дипломирао је 1934. године, а од 1935. до 1941. године је радио као професор Грађанске школе, а потом је 1936. постављен за суплента у Реалној гимназији у Тузли.

"Босна га никада није прихватила због тога што се није хтио савити, што је био свој" - рећи ће једном приликом Мешина супруга, ведра и самосвесна жена, ћерка генерала Краљевине Југославије. Била је одана Меши и његовом стваралаштву, умела да јасно каже и покаже да је спремна да с њим иде и на крај света по њихов комад среће. Њено је име Дарослава Дарка Божић. Ваљда ће због ње Меша написати "Ко промаши љубав, промашио је живот".

Њихов одлазак из Сарајева никог није узбудио. Чак ће, нешто доцније, недељник "Свијет" написати: "Остали смо без Савића и Репчића, па можемо и без Меше Селимовића." То су двојица фудбалера који су из ФК Сарајева прешли у Црвену звезду, за коју је и сам Меша навијао.

Једном приликом, на загребачком Књижевном кутку, Меши Селимовићу је од стране организатора постављемо питање од ког се очекивало да ће од Меше издејствовати неку врсту провокације: "Зашто се ви Мехмеде Селимовићу осећате Србином?"

Његов сталожени одговор који је уследио без размишљања утишао је целу салу: "До 1941. сам се осећао Србином, а нисам се питао зашто. Од 1941. знам зашто сам то".

ОВДЕ погледајте како је Чепурин певао песму о Косову у Гучи.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шешељ о Селимовићу, Андрићу и другим српским књижевницима

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА