Најновије

УКРАЈИНСКИ РАСКОЛНИЦИ НЕЋЕ ДОБИТИ АУТОКЕФАЛНОСТ ЦРКВЕ: Братски сусрет Вартоломеја и Кирила важан за цео православни свет! (ВИДЕО)

Цариградски Вартоломеј и Московски Кирил – срели су се у Тронској дворани Константинопољске Патријаршије. Сусрет двојице првих патријарха православног света – како је објављено – назван је “братским”.

Васељенски патријарх Вартоломеј (Фото: Јутјуб)

Објављено је такође да су Вартоломеј и Кирил – имајући поверење један у другога - разменили мишљења о широком кругу питања која се тичу јачања међуправославног јединства и јачања заједничког сведочења у савременом свету.



Овакве квалификације би требало да значе да су се Цариградски и Московски патријарх усагласили макар око свих главних питања. А пошто је црквени раскол у Украјини сигурно био главно питање међу “главним питањима” – може се закључити да су се и поводом њега договорили. А то, опет, значи да патријарх Вартоломеј неће дати “томос аутокефалности” украјинској расколничкој “православној цркви”. Упркос томе што је био под јаким притиском и Кијева и званичног Вашингтона да то учини.

Није, нема сумње, примарно зато што би томос украјинским расколницима унутар православља изазвао раскол у по нечему упоредив са раскомлом из 1054-те који је хришћанство заувек поделио на западно и источно. У разговору двојице патријарха су учествовали митрополит Галски Емануил и шеф Одељења Московске патријаршије за спољне црквене везе митрополит Иларион.



Пред полетање за Москву, поглавар РПЦ је оценио да се за две године – колико је протекло од његовог претходног сусрета са патријархом Вартоломејом – много шта издогађало и променило унутар двеју цркава и у свету. Сам разговор са цариградским патријархом назвао је “разговором међу браћом”. И додатно нагласио:

- Не бих да без сагласности Његове Светости износим појединости из нашег разговора, али желим да кажем да је имао добар смер и да је то био разговор поглавара двеју Цркава који су свесни своје одговорности за стање Васељенског православља и за стање људских душа у земљама које су у нашој одговорности. Још је додао:

- Надам се да ћемо и даље заједно радити на томе да свет буде бољи. Свет се брзо мења и ниједна Црква не може доносити одлуке које би противречиле позицији друге правосалвне Цркве. Зато смо напросто програмирани да сарађујемо.

Црногорском премијеру Душку Марковићу прете смрћу. Више о томе погледајте ОВДЕ.

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руски хакери су хаковали чланове православног клера

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА