Најновије

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ЖЕСТОКО БОМБАРДУЈУ АСАДА! Погледајте како "Вол стрит журнал" пљује по Сирији и лаже

Сиријски председник Башар ал-Асад наводно је одобрио употребу гаса у офанзиви на Идлиб, последње главно милитантно упориште у земљи, према неименованим америчким званичницима, преноси Вол Стрит Журнал (ВСЖ).

Асма и Башар ал Асад (Фото: Јутјуб)

ВСЖ је такође известио да је у недавној дискусији неименоване особе које су упознате са разменом, предсједник Доналд Трамп претио да ће извршити велики напад на Асада ако изврши "масакр у Идлибу", северозападној покрајини која тренутно има близу 3 милиона цивила, и отприлике 10.000 терориста, Ал-Каиде - Хаџат Тахрир ал-Шама, као и 70.000 опозиционих милитаната. ВСЖ такође тврди да су међународни напори за спречавање офанзиве посустали да Сирију, Русију и Иран одврате од напада на Идлиб како би окончали седмогодишњи рат. ВСЖ је такође известио да су Русија и Сирија повећале своје ваздушне ударе, док је на хиљаде цивила евакуисано у делове Сирије под контролом владе. ВСЖ је известио да је Асад такође одбио апел УН, Турске и САД да би напад могао да изазове хуманитарну кризу.



- Сирија је поново на ивици амбиса - изјавио је прошле седмице на састанку Савета безбедности о Идлибу Франсоа Делатре, француски амбасадор при Уједињеним нацијама.

Неименовани амерички званичници, које је навео ВСЖ, такође су рекли да Пентагон разматра опције, али да Трамп није одлучио шта би тачно покренуло војни одговор или да ли ће САД циљати руске или иранске војне снаге које помажу Асаду у Сирији. САД би, такође, могле да користе наметнуте економске санкције за сиријске службенике уместо напада.

- Нисмо рекли да ће САД користити војску као одговор на офанзиву - рекао је један високи званичник администрације, цитира ВСЖ.

- Имамо политичке методе на располагању, имамо на располагању економске методе. Постоји више различитих начина на који би могли да реагујемо уколико би Асад преузео тај безобзирни, опасан корак - наставио је он.



ВСЖ такође наводи исте анонимне америчке званичнике који су тврдили да су америчке обавештајне службе откриле да Асад “планира да употреби гас хлор у Идлибу”. Такође није било јасно да ли је Асад дозволио употребу сарина гаса од стране сиријских снага, “смртоносни агенс који је наводно неколико пута користио у претходним сиријским нападима на подручја која контролишу милитанти”.

Амерички званичници, 9. септембра, нису коментарисали да ли би употреба хлора изазвала нову америчку акцију.

- Нећу коментарисати америчке војне планове, али употреба хемијског оружја, сарина и хлора од стране Асада и занемаривања живота цивилног становништва је добро документована и супротна регионалној стабилности - рекла је портпарол Пентагона Дана Вајт.

У последње две године, председник Трамп је два пута покренуо ваздушне нападе против Сирије. Оба након што је оптужио лидера Сирије “за кориштење сарина у нападима када је убијено много цивила, укључујући жене и децу”. Последњи напад је био у априлу 2018. Саветник за националну безбедност Џон Болтон и државни секретар Мајк Помпео позвали су своје руске колеге да осигурају да се у Идлибу не користи хемијско оружје, рекли су неименовани амерички званичници, наводећи ВСЖ. 

Џихадисти ИД успешно одолевају пред нападима САД и Курда у Хајину. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда, The Wall Street Journal

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Алевитски муслиман Башар ал Асад међу хришћанима у древном хришћанском граду Малула (град који је претходно био нападнут и разорен од стране Ал Каиде). Величина од човека!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА